18 martie 2023, 14:30 Sănătate views 15567
18 martie 2023, 14:30 Sănătate views 15567

Cum să ne întărim sistemul imunitar


Foto: allwomens.ru

Există cîteva reguli de bază cu ajutorul cărora, dacă le respectăm cu strictețe, ne putem menține cu siguranță sistemul imunitar într-o formă de excepție, informează www.health24.com.

Faceți mișcare. Numeroase studii arată că exercițiile fizice moderate practicate însă cu regularitate întăresc organismul și scad riscul de îmbolnăvire cu pînă la 50%. De aceea, faceți plimbări zilnice, mergeți pe bicicletă sau înotați.

Nu neglijati alimentele probiotice. Studiile arată că produsele care conțin "bacterii bune", cele denumite probiotice, previn sau reduc durata afecțiunilor gastrointestinale, urogenitale sau bolilor respiratorii. De aceea, produsele probiotice sau suplimentele alimentare de acest tip este bine să fie incorporate in dieta zilnică. Există numeroase tipuri de iaurturi, brînzeturi sau alte lactate care îndeplinesc această cerință (conțin Lactobacillus rhamnosus GR-1 or GG, L, Bifidobacterium animalis DN 114 001), de aceea este bine să le aveți în vedere.

Reduceți grăsimile. Adoptați o dietă echilibrată, săracă în grăsimi. O astfel de dietă imbunătățește funcționarea limfocitelor T, acele molecule din sînge care ajută organismul să se protejeze împotriva infecțiilor. Prin urmare, evitați grăsimile saturate (din unt, lapte sau carne) și consumați grăsimi monosaturate (ulei de masline, unt de arahide) sau polisaturate (ulei de floarea soarelui, nuci). Chiar și aceste grăsimi "bune" nu trebuie să depășească un procent de 25% din numărul de calorii consumat zilnic.

Consumați proteine. Aminoacizii din proteine reprezintă adevarate "cărămizi" în construcția sistemului nostru imunitar. Ei ajută la crearea anticorpilor și îmbunătățesc funcționarea leucocitelor care blochează invadarea organismului de către agenții patogeni. De exemplu, specialiștii le recomandă femeilor să consume circa 50 de grame de proteine pe zi (chiar 60 pînă la 75 de grame în cazul celor însărcinate). De preferat sînt proteinele din pește, pui, ouă, fasole, carne de vacă sau produse din soia..

Cuvinte cheie:

vitamine , imunitatea , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
1300 locuitori

Cobasna este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cobasna și Suhaia Rîbnița. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Rîbnița și la 124 km de Chișinău. Populaţia satului Cobasna alcătuia 1300 de cetăţeni în anul 2011. Satul Cobasna a fost menționat documentar în anul 1794.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.