|
Produsele ce conţin OMG au fost întîmpinate cu ostilitate de moldoveni (Video)
Oamenii au o atitudine negativă faţă de organismele modificate genetic (OMG).
Ei consideră că produsele ce conţin OMG prejudiciază grav sănătatea şi au un impact negativ asupra generaţiei în creştere. Echipa Noi.md a aflat opiniile oamenilor în centrul Chişinăului.
Chişinăuienii se tem de extinderea prezenţei produselor ce conţin OMG , ce nu sînt marcate. „Este o crimă faţă de populaţie, a fondului nostru genetic şi faţă ce viitoarele generaţii. Cel mai rău este că producătorii ascund deseori că produsele lor conţin OMG. Nu pot numi cazuri concrete printre cunoscuţii mei, dar eu fac concluzii din statistici. În ultimii ani s-au înteţit cazurile cînd copii, care nu au atins vîrsta adolescenţei, suferă de maladii serioase, inclusiv ale sistemului digestiv, cardiovascular etc. Trebuie să informăm părinţii, altfel, copiii se vor confrunta cu probleme serioase", a menţionat una dintre respondente.
Alte femei au chemat cumpărătorii să se gîndească la consecinţe cînd procură produse ce conţin OMG. „Noi înţelegem perfect că aceste produse nu vor aduce nimic bun. Va suferi, în primul rînd, generaţia în creştere. Dacă oamenii de vîrsta mea încă îşi mai pot permite să consume aceste produse, atunci faţă ce copiii noştri trebuie să fim foarte atenţi. Trebuie să înţelegem ce cumpărărm, preparăm şi consumăm. Nu vreau să cred că după noi va urma o generaţie care va suferi de cancer, maladii gastrointestinale din cauza noastră, din cauza neatenţiei şi neglijenţei noastre, susţine o femeie de vîrsta a treia.
Practic toţi bărbaţii, chestionaţi de echipa de filmare de la Noi.md, au făcut trimiteri la studii ştiinţifice, ce denotă impactul negativ al produselor ce conţin OMG asupra organismului omului. „Nu doar un savant cu autoritate a constatat că componentele OMF conduc la modificarea organismelor vii, dar nu în bine. Omul se transformă într-un fel de mutant. Argumentele despre beneficiile componentelor OMG în agricultură pot fi combătute uşor. Poate ele şi fac culturile agricole mai rezistente. Dar ele modifică structura plantelor, ceea ce afectează calităţile lor alimentare, iar proprietăţile benefice dispar", a menţionat unul dintre respondenţi.
Totodată, experţii îşi exprimă preocuparea în legătură cu majorarea cantităţii de culturi, ce conţin OMG în agricultura Moldovei. Astfel, ecologistul Ilia Trombiţkii a declarat că culturile modificate genetic au proprietăţi alergene şi toxice, ce dăunează sănătăţii omului. Totodată, potrivit lui, se creează un risc sporit pentru întreaga industrie agricolă din Moldova.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1577
- Populația:
- 2776 locuitori
Teţcani este un sat şi comună din raionul Briceni. Teţcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Teţcani se află la o distanță de 27 km de oraşul Briceni şi la 260 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2776 de oameni. Prima atestare documentară a satului Teţcani datează din anul 1577.
Comentarii
(0)