29 decembrie 2017, 16:15 Sănătate views 12753
Un pahar cu apă înaintea mesei de sărbătoare va reduce din consum, nutriţionistă
29 decembrie 2017, 16:15 Sănătate views 12753

Un pahar cu apă înaintea mesei de sărbătoare va reduce din consum, nutriţionistă

Un pahar cu apă înaintea mesei de sărbătoare va reduce din consum şi astfel se vor evita excesele alimentare. Apa trebuie băută cu 15-30 de minute înainte de masă. Solicitată de IPN, nutriţionista Victoria Ursu a dat cîteva recomandări pentru a evita tulburările de digestie.

„Masa de sărbătoare o vom începe cu salate din crudităţi. Fiind bune surse de fibre dietetice şi substituente pentru alimentele cu carbohidraţi, ne vor ţine sătui şi ne vor reduce pofta de mîncare", a menţionat nutriţionista.

Pentru masa de sărbătoare trebuie alese maximum cinci tipuri de bucate, două dintre care trebuie să fie din crudităţi, două aperitive şi o proteină uşoară. „Pe toate le vom savura în voie, mestecîndu-le bine", a spus Victoria Ursu.

Sînt incompatibil de consumat două sau mai multe surse de proteine concentrate, de exemplu: carnea şi brînza, ouăle şi peştele. De asemenea, trebuie evitată combinaţia dintre amidon, grăsimi şi zahăr. În timpul mesei trebuie evitate fructele, pîinea albă, pizza cu salam, vinul cu desert. Pentru starea de bine, între mese trebuie să se facă o pauză de 1,5-2 ore.

Potrivit nutriţionistei, deşi este elastic, stomacul nu e un sac fără fund şi nu trebuie umplut excesiv. „Asta ar însemna că vom consuma doi pumni de mîncare. Această cantitate reprezintă aproximativ 2/3 din volumul stomacului, 1/3 trebuind să rămînă liberă pentru ca digestia să se desfăşoare în condiţii optime", a mai spus nutriţionista.

La mesele de sărbătoare, trebuie să fie evitate sau reduse la minim cantităţile de carbohidraţi simpli, cum ar fi dulciurile şi patiseria, asocierile grele de alimente, băuturile carbogazoase şi alcoolul.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

dieta , sanatate , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1745
Populația:
3216 locuitori

Tașlîc este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 70 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2007, populaţia satului constituia 3216 oameni. Satul Tașlîc a fost menționat documentar în anul 1745.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.