22 decembrie 2016, 11:10 Sănătate views 4124
Chirurgii moldoveni au realizat o operație la ochi, fără a folosi bisturiul
22 decembrie 2016, 11:10 Sănătate views 4124

Chirurgii moldoveni au realizat o operație la ochi, fără a folosi bisturiul

Premieră medicală în Moldova. Specialiştii Institutului de Medicină Urgentă au realizat o operație la ochi, fără a folosi bisturiul.

Medicii au înlăturat un glonţ sferic din ochiul unei paciente de 33 de ani, împuşcată cu o armă de foc. Obiectul a fost scos fiind folosită metodă angiografică.

Este vorba despre o intervenţie nedureroasă, efectuată cu ajutorul razelor Roentgen, ce permite vizualizarea interioară a vaselor sangvine ale membrelor, organelor interne sau ale inimii. Pacienta a fost externată după trei zile de spitalizare şi se simte din ce în ce mai bine.

Premiera medicală este un început al dezvoltării chirurgiei endovasculare în ţara noastră. Datorită echipamentelor noi din dotare, medicii pot opera fără bisturiu în cazuri complicate de traumatism şi boli arteriale periferice.

Sursa: publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1670
Populația:
1170 locuitori

Clişova este un sat şi comună din raionul Orhei. Clişova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Orhei și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1170 de oameni. Satul Clișova a fost menționat documentar în anul 1670.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.