04 noiembrie 2016, 14:15 Sănătate views 4927
Cît se cheltuie pentru ocrotirea sănătății în Moldova
04 noiembrie 2016, 14:15 Sănătate views 4927

Cît se cheltuie pentru ocrotirea sănătății în Moldova

În anul 2015, Republica Moldova s-a situat printre ultimele țări din Europa la capitolul ponderii cheltuielilor publice în totalul cheltuielilor pentru sănătate, constată Centrul Analitic „Expert-Grup".

Moldova este devansată la acest capitol doar de Ucraina, care alocă și mai puțini bani pentru sectorul sănătății.

Potrivit experților, în ultimii ani, finanțarea domeniului ocrotirii sănătății din surse publice se situează la un nivel de 5,1 – 5,3% din PIB. Chiar dacă sumele alocate pentru acest sector au crescut, în termeni reali acestea înregistrează un trend negativ pentru anul 2015. Astfel, alocațiile pentru finanțarea sectorului sănătății sînt insuficiente, fiind determinate de constrîgerile bugetare existente.

În aceste condiții, spun experții, populația este nevoită să compenseze deficitul existent prin resurse proprii, pentru a beneficia de servicii medicale. Potrivit lor, principala sursă de finanțare a cheltuielilor publice pentru sănătate o constituie contribuțiile de asigurări medicale plătite de angajatori și angajați, care au crescut în anii 2013-2015 cu cîte un procent în fiecare an, ajungînd la 9%.

De asemenea, transferurile de la bugetul de stat către fondurile asigurării obligatorii continuă să fie o sursă esențială de finanțare. Totodată, un audit recent al Curții de Conturi relevă faptul că Guvernul plătește mult mai puțin pentru asigurarea medicală a persoanelor neangajate decît costul poliței obligatorii.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

sanatate , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
239 locuitori

Butuceni este un sat din cadrul comunei Trebujeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 35 km de oraşul Orhei şi la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 239 de oameni. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.