11 iunie 2023, 04:58 views 38265
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria video |

Răspopeni, raionul Şoldăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2775 locuitori

Răspopeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 3.83 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 10.51 km. Răspopeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești și la 143 km de Chișinău.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2775 de oameni, dintre care 48.86% -bărbaţi și 51.14% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului era următoarea: 97.08% - moldoveni, 0.36% - ucraineni, 0.40% - ruşi, 0.07% - găgăuzi, 2.05% - ţigani, 0.04% - alte etnii.

În satul Răspopeni au fost înregistrate 933 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.0 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Pentru prima dată satul Răspopeni este menționat într-un document datînd din anul 1437, ca făcînd parte din marele domeniu al boierului Mihail de la Dorohoi. Satul Răspopeni din ținutul Soroca, pe rîul Dobrușa, la Fîntîna Perilor își trage probabil denumirea de la Fădor Răspop, unul din întemeietorii săi, menționat într-un act din secolul al XVII-lea. La 1603 domnitorul Ieremia Movilă confirma stăpînirea Armancăi și a altor strănepoți ai lui Fădor Răspop asupra satului Răspopeni pe Dobrușa cu mori sub Fîntîna Perilor conform privilegiului de danie pe care l-au avut strămoșii lor de la Ștefan cel Mare.

În 1640 Nastea, fiica Drăgălinei Văscăniasa din Răspopeni dăruia partea ei din Răspopeni cu vad de moară lui Ștefan Cărnos pentru iertarea păcatelor. Un an mai tîrziu, la 1641, domnitorul Vasile Lupu confirma stăpînirea lui Ștefan Cărnos asupra acestei părți din Răspopeni.

Procesul înstrăinării moșiei satului a continuat. În 1651 Catalina Avrămioaie a vîndut părțile sale din sat nepotului său Mihăilă.

În perioada sovietică satul Răspopeni a fost sediul gospodăriei collective „Prietenia”, specializată în creșterea culturilor tehnice, a cerealelor, zootehnie.

[în sus]Monumente istorice

Pe teritoriul satului Răspopeni se află o curte boiereascî care datează din secolul al XIX-lea. Localnicii îi spun „Conacul lui Adriano”. În perioada sovietică aici a fost amplasat spitalul din localitate. În present edificiul este abandonat și se năruie (vezi materialul video).

[în sus]Resurse naturale

În apropierea satului Răspopeni ies la suprafață stratele de Balta, în care au fost găsite resturi de mamifere fosile continentale. Stratele fosilifere constau din argile plastice nisipoase și din argile cenușii-verzui, cu o structură bulgăroasă, bogate în substanțe organice. Acest teritoriu este luat sub ocrotirea statului ca monument paleontologic.

[în sus]Personalităţi

Nadejda Cepraga, interpretă de muzică ușoară este originară din satul Răspopeni.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1662
Populația:
1295 locuitori

Vadul-Leca este un sat din cadrul comunei Căzăneşti, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 35 km de orașul Telenești şi la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1295 de oameni. Satul Vadul–Leca a fost menționat documentar în anul 1662.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.