Răspopeni, raionul Şoldăneşti
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1437
- Populația:
- 2775 locuitori
Răspopeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 3.83 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 10.51 km. Răspopeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești și la 143 km de Chișinău.
Cuprins
[în sus]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2775 de oameni, dintre care 48.86% -bărbaţi și 51.14% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului era următoarea: 97.08% - moldoveni, 0.36% - ucraineni, 0.40% - ruşi, 0.07% - găgăuzi, 2.05% - ţigani, 0.04% - alte etnii.
În satul Răspopeni au fost înregistrate 933 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.0 persoane.
[în sus]Istoria localitații
Pentru prima dată satul Răspopeni este menționat într-un document datînd din anul 1437, ca făcînd parte din marele domeniu al boierului Mihail de la Dorohoi. Satul Răspopeni din ținutul Soroca, pe rîul Dobrușa, la Fîntîna Perilor își trage probabil denumirea de la Fădor Răspop, unul din întemeietorii săi, menționat într-un act din secolul al XVII-lea. La 1603 domnitorul Ieremia Movilă confirma stăpînirea Armancăi și a altor strănepoți ai lui Fădor Răspop asupra satului Răspopeni pe Dobrușa cu mori sub Fîntîna Perilor conform privilegiului de danie pe care l-au avut strămoșii lor de la Ștefan cel Mare.
În 1640 Nastea, fiica Drăgălinei Văscăniasa din Răspopeni dăruia partea ei din Răspopeni cu vad de moară lui Ștefan Cărnos pentru iertarea păcatelor. Un an mai tîrziu, la 1641, domnitorul Vasile Lupu confirma stăpînirea lui Ștefan Cărnos asupra acestei părți din Răspopeni.
Procesul înstrăinării moșiei satului a continuat. În 1651 Catalina Avrămioaie a vîndut părțile sale din sat nepotului său Mihăilă.
În perioada sovietică satul Răspopeni a fost sediul gospodăriei collective „Prietenia”, specializată în creșterea culturilor tehnice, a cerealelor, zootehnie.
[în sus]Monumente istorice
Pe teritoriul satului Răspopeni se află o curte boiereascî care datează din secolul al XIX-lea. Localnicii îi spun „Conacul lui Adriano”. În perioada sovietică aici a fost amplasat spitalul din localitate. În present edificiul este abandonat și se năruie (vezi materialul video).
[în sus]Resurse naturale
În apropierea satului Răspopeni ies la suprafață stratele de Balta, în care au fost găsite resturi de mamifere fosile continentale. Stratele fosilifere constau din argile plastice nisipoase și din argile cenușii-verzui, cu o structură bulgăroasă, bogate în substanțe organice. Acest teritoriu este luat sub ocrotirea statului ca monument paleontologic.
[în sus]Personalităţi
Nadejda Cepraga, interpretă de muzică ușoară este originară din satul Răspopeni.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1606
- Populația:
- 1902 locuitori
Popeştii de Jos este un sat şi comună din raionul Drochia. Popeştii de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 28 km de orașul Drochia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1902 oameni. Satul Popeştii de Jos a fost menționat documentar în anul 1606.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.