04 octombrie 2019, 15:30 Sănătate views 22340
04 octombrie 2019, 15:30 Sănătate views 22340

Produsele alimentare modificate genetic - argumente pro, contra, pericole

Produsele alimentare modificate genetic – sînt bune sau rele? Această întrebare frămîntă omenirea din momentul apariției lor. Şi se pare că o lungă perioadă de timp nu va fi rezolvată. Parcă a fost dovedit deja pericolul lor, dar ... dar ... dar.

Ţara, care permite utilizarea produselor alimentare modificate genetic, în mod obligatoriu, efectuează cercetări de siguranţă. Şi unele produse trec testul şi sunt puse în vînzare. Acest lucru nu înseamnă neapărat că ele nu vor aduce prejudicii sănătăţii, nu putem răspunde direct la această întrebare, însă procentul de încredere este totuşi înalt. Şi datorită genelor introduse poate fi obţinut un randament de 2-3 ori mai mare, decît în mod obişnuit. Este un plus mare, mai ales dacă ne vom aminti că populaţia planetei în curînd va depăşi 7 miliarde, iar numărul de persoane în lume, care suferă de foame, este mai mare de 900 mln.

Cu toate acestea, există şi o mulţime de cercetări serioase, care au constatat că utilizarea produselor transgenice duce la infertilitate, dezvoltarea cancerului, alergii. Este deocamdată necunoscut faptul, ce impact vor avea aceste produse asupra generaţiilor următoare. Şi nu este clar, cum genele, introduse artificial, se vor dezvolta în continuare.

Din toate acestea putem concluziona că în timp ce oamenii de ştiinţă discută, studiază şi inventează, noi, simplii consumători, mai bine să evităm, cît este posibil, produsele alimentare modificate genetic. În multe țări au fost adoptate legi privind etichetarea obligatorie a produselor alimentare modificate genetic. Oamenii nu-și doresc să devină cobai în serviciul geneticienilor...

Cuvinte cheie:

ecologie , alimentatie , pericol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1080 locuitori

Hansca este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Hansca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1080 de oameni. Satul Hansca a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.