|
Foto: facebook.com |
5 boli pe care le poți preveni și/sau ameliora dacă mănânci... dovlecei
Au trecut deja 7 milenii de când rolul terapeutic al dovleceilor a fost observat pentru prima dată. Și egiptenii, și grecii, și asirienii, chiar și chinezii le-au acordat un loc pe podiumul celor mai sănătoase legume, folosind de la dovlecei atît fructul (leguma, cum am zice), cât și floarea. În dietele de tip mediteranean și în ziua de astăzi ei își au importanța lor și statut de vedetă culinară. Îi mîncăm pentru că sunt sănătoși, dar ar trebui să-i mâncăm și pentru că ne dau sănătate.
Boli de inimă, cancer, reumatism, astm sau obezitate - toate acestea pot fi atacate cu... dovlecei. Bogaţi în apă, aproximativ 95%, şi cu un conţinut important de fosfor, potasiu, magneziu, calciu, carbon, dar şi de vitaminele A, B, C şi E şi antioxidanţi carotenoizi, dovleceii contribuie la menţinerea sănătăţii ochilor, reduc riscul de infarct şi accidente vasculare, au un rol benefic în scăderea tensiunii arteriale, dar şi în prevenirea cancerului de colon.
1. Împotriva bolilor cardiovasculare
Manganul, vitaminele A, C şi B2, magneziul, potasiul, cuprul, fosforul şi fibrele ajută la prevenirea aterosclerozei, iar acidul folic ajută organismul să reducă homocisteina care contribuie la apariţia atacurilor de cord sau cerebrale. Fibrele scad nivelul colesterolului din sânge, reducând astfel riscul apariţiei aterosclerozei şi apariţia afecţiunilor cardiace.
2. Împotriva cancerului
Consumul de dovlecei este indicat în lupta cu diverse forme de cancer, dar este de un real ajutor şi suferinzilor de scleroză multiplă. Mai mult, deşi fitonutrienţii din dovlecei nu sunt în număr prea mare, s-a constatat că sucul natural obţinut prin presarea acestei legume, chiar dacă nu are un gust plăcut, dă rezultate uimitoare împotriva diverselor forme de cancer.
3. Împotriva reumatismului
Specialiştii în medicină naturistă recomandă o cură de o lună cu suc proaspăt de dovlecei persoanelor care suferă de reumatism. Cantitatea consumată trebuie să fie de 200 ml de suc pe zi. Acesta trebuie consumat imediat, iar pe lângă efectul său antireumatic, sucul de dovlecei reglează tranzitul intestinal şi are un efect de întinerire.
4. Împotriva astmului
Consumul de dovlecei este indicat şi bolnavilor de astm sau celor care suferă de lipsă acută de calciu, deoarece această legumă conţine o cantitate importantă de magneziu, esenţială în asimilarea calciului. Persoanele cu astm au nevoie de o cură de o lună cu suc de dovlecei. În această perioadă se consumă 100 ml de suc de dovlecei în combinaţie cu suc de morcov, de două ori pe zi. O cură ţinută de două ori pe an poate duce la vindecarea totală de astm.
5. Împotriva obezităţii
Dovlecelul este util în curele de slăbire deoarece are un conţinut bogat de apă, o valoare nutriţională ridicată şi un număr scăzut de calorii. Mai mult, prin conţinutul bogat de magneziu şi fosfor, această legumă ajută şi la întărirea sistemului osos.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1729
- Populația:
- 689 locuitori
Oclanda este un sat şi comună din raionul Soroca. Oclanda este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 29 km de orașul Soroca și la 185 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 689 de oameni. Satul Oclanda a fost menționat documentar în anul 1729.
Comentarii
(0)