17 februarie 2014, 16:01 Sănătate views 11701
Mese pentru sănătate. Ce să nu mănînci cînd ești răcit?
Foto: foodstory.ro
17 februarie 2014, 16:01 Sănătate views 11701

Mese pentru sănătate. Ce să nu mănînci cînd ești răcit?

Știi că un ceai, cîteva felii de lămîie sau o supă fierbinte de pui îți fac bine atunci cînd simți că ai fost lovit de virusul răcelii. Dar este la fel de important să știi și ce ți-ar putea agrava simptomele si ce mîncăruri să elimini macar pentru cîteva zile din mesele tale.

Ți-ai făcut deja lista cu alimente care să te ajute să treci mai ușor peste strănuturi, febră și senzația de nas înfundat. Știi și care sînt băuturile care ți-ar putea lua senzația de usturime de pe gît. Trusa ta de prim ajutor împotriva răcelilor de sezon trebuie să cuprindă și o listă cu alimente care îți pot amplifica simptomele bolii și care nu te ajută deloc să te vindeci mai repede.

Ce alimente să eviți cînd ești răcit?

Lactate: Ai mai auzit probabil acest sfat bazat pe faptul ca lactatele joaca un rol important in producerea de mucus suplimentar. Adica, secretiile pe care deja le ai in nas si in gat vor deveni si mai groase, si mai greu de suportat. Sunt, insa, si specialisti care cred ca acest sfat este doar un mit. Pana sa te hotarasti de partea cui esti e mai bine sa eviti macar lacatatele grase: smantana, cascavalul, crema de branza.

Alimente cu mult zahăr: Indiferent ca vorbim de dulciuri, alimente procesate sau de fructe bogate in zahar e bine sa reduci consumul lor pe perioada racelii. Asta pentru ca zaharul contribuie la amplificarea proceselor inflamtorii, iar gatul tau iritat se va resimti. Mai bine iti gasesti alinarea intr-o cana de ceai fierbinte decat intr-o tableta de ciocolata.

Alimente prăjite sau grase: In aceasta categorie intra si cartofii prajiti facuti acasa, si produsele de fast food, si alimentele procesate, si mezelurie. Acestea au acelasi efect ca si produsele cu mult zahar: incurajeaza aparitia inflamatiilor, iar asta slabeste sistemul imunitar de care ai nevoie in aceasta perioada.

Băuturi și alimente cu cofeină: Desi iti doresti o stare mai buna si vrei sa scapi de toropeala racelii, nu bea cafea si nu consuma ciocolata. Cofeina contribuie la deshidratare. Pentru a putea trata rapid o raceala ai nevoie, insa, de odihna si de o hidratare corespunzatoare.

Alcool: Nu e tocmai un aliment dar trebuie mentionat pe lista de produse interzise pentru că slăbește sistemul imunitar și deshidratează organismul. Așa că, o cană de vin fiert nu e tocmai remediul de care ai nevoie pentru că te va face să te simți de două ori mai rău.

Sursa: foodstory.ro

Cuvinte cheie:

sanatate , alimentatie , gripa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
370 locuitori

Sagaidac este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de 23 km de oraşul Criuleni şi la 31 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 370 de oameni. Satul Sagaidac a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.