21 ianuarie 2023, 13:00 Sport views 1496
Ce împiedică dezvoltarea rapidă a boxului moldovenesc
21 ianuarie 2023, 13:00 Sport views 1496

Ce împiedică dezvoltarea rapidă a boxului moldovenesc

Dezvoltarea mai rapidă a boxului moldovenesc este împiedicată de finanțarea insuficientă a acestuia și, în consecință, de lipsa unei baze materiale suficiente, în special a unei baze olimpice pentru pregătirea echipelor naționale.

Despre aceasta a relatat într-un interviu acordat portalului Noi.md președintele Federației de Box din Moldova, președintele companiei DAAC HermesVasile Chirtoca.

”Probleme, desigur, există. Ca urmare a finanțării insuficiente, noi încă nu avem o bază materială suficientă. Cred că sîntem singura țară din fosta Uniune Sovietică care nu are o bază olimpică pentru pregătirea echipelor naționale”, a menționat el.

Vasile Chirtoca a menționat că Baza olimpică este un centru sportiv universal, care se află de obicei în afara orașului, unde există aer curat, adesea în pădure sau la munte, unde sportivii din diferite genuri de sport, inclusiv arte marțiale, se pot pregăti pentru competiții internaționale majore, participă la așa-numitele cantonamente.

De obicei, în astfel de centre există în mod necesar săli pentru practicarea sportului și tot necesarul pentru sporturile nautice, există un complex de facilități de reabilitare și centre medicale mari unde lucrează medici sportivi special instruiți.

”Din păcate, noi nu avem o bază pentru pregătirea olimpică a sportivilor, de aceea ne înțelegem adesea cu federațiile din alte țări în care există astfel de baze și mergem acolo. Ori organizăm cantonamentele noastre în unele cluburi de box - fie la Grimăncăuți, fie la Chișinău, uneori la Tiraspol”, a menționat președintele Federației de Box din Moldova.

O altă problemă el a numit sprijinul medical al echipelor naționale.

”Și aici, din păcate, există probleme, nu există o finanțare a acestui proces. Dacă implicăm medici, este pe cheltuiala noastră. Iar echipa națională trebuie să aibă medici, specialiști în masaj, atît în timpul pregătirii pentru competiții, cît și în timpul competițiilor în sine”, a spus Vasile Chirtoca.

El a atras atenția asupra faptului că medicul sportiv este o profesie aparte, sînt persoane cu pregătire specială, cunoștințe speciale.

”Din păcate, au rămas foarte puțini astfel de medici și noi nu apelăm la serviciile lor atît de des. Dar există un dispensar sportiv, unde, înainte de a merge la competiție, sportivii noștri sînt supuși neapărat unui examen medical”, a subliniat președintele Federației de Box din Moldova.

Potrivit lui, o mare problemă este și faptul că nu se acordă suficientă atenție dezvoltării sportului în școli, în instituțiile de învățămînt, în general.

”Iar tinerii trebuie implicați în sport, trebuie îndepărtați de la gadgeturi, alcool, droguri și așa mai departe. Iar pentru aceasta, sportul trebuie să fie prestigios, nu numai la nivelul comunicării în curte, ci și la nivelul instituției de învățămînt. Cred că evaluarea activității directorilor instituțiilor de învățămînt, începînd cu școlile și terminînd cu universitățile, ar trebui să depindă de nivelul de dezvoltare a sportului în această instituție de învățămînt, de realizările echipelor. Iar în universități, în același mod ar trebui evaluată și activitatea decanilor facultăților.

Nu peste tot există competiții școlare între clase, nu peste tot există competiții în diferite genuri de sport în orașe, nu există competiții raionale între școli. Nu există campionate ale republicii între raioane, nu există campionate între universități, așa cum era mai înainte.

Din punctul meu de vedere, aceasta este o problemă importantă la care trebuie atrasă atenție”, a menționat Vasile Chirtoca.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

box , sport , Vasilii Chirtoca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
5500 locuitori

Gura Galbenei este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Gura Galbenei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cimișlia și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5500 de oameni. Satul Gura Galbenei a fost menționat documentar în anul 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.