28 octombrie 2013, 15:32 Caleidoscop views 8526
28 octombrie 2013, 15:32 Caleidoscop views 8526

În Elveția se lucrează la crearea supercreierului artificial


Foto: stirileprotv.ro

Una dintre cele mai mari ambiții ale umanității ar putea fi realizată în următorii 10 ani. Costurile sînt uriașe, dar și rezultatul final ar putea fi pe măsură.

Peste 200 de oameni de știință din 80 de organizații diferite vor lucra în următorii 10 ani la "Human Brain Project", adică încercarea celor mai strălucite minți din lume de a copia creierul uman într-un supercomputer ce va costa 1.6 miliarde de dolari, scrie publicația americană The Inquisitr.

Provocarea oamenilor de stiinta din toate domeniile este de a copia intr-o harta digitala cele peste 100 de miliarde de conexiuni ale neuronilor, reprezentînd toate emoțiile, gîndurile și chiar conștiința noastră.

Supercomputerul va simula astfel la o scară uriașă toate funcțiile creierului uman, proiectul fiind deja poreclit "un CERN al creierului".

Proiectul, conceput și sustinut de Comisia Europeană, va avea sediul în Lausanne, Elvetia, și va deveni piatra de temelie pentru construirea unor noi platforme de Neuro-Robotica și "Computerizare Neuromorfica". La finalul proiectului, toate datele colectate vor fi folosite pentru a construi roboți ce vor avea la bază arhitectura creierului uman.

Chiar dacă oamenii de știință sînt conștienți că nu va exista posibilitatea de a construi la perfecțiune creierul uman, există șansa de a descoperi metode mult mai avansate de a trata boli precum Alzheimer și Parkinson.

Sursa: stirileprotv.ro

Cuvinte cheie:

om , tehnologie , Elvetia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
502 locuitori

Scăieni este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Scăieni a fost menționat documentar în anul 1679.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.