12 septembrie 2014, 11:53 Caleidoscop views 16832
12 septembrie 2014, 11:53 Caleidoscop views 16832

Oamenii de știință au alcătuit harta încălzirii locale în regiunile Europei


Foto: zn.ua

Odată cu schimbările climatice din ultima jumătate de secol, temperaturile diurne și nocturne în diferite părți ale Europei cresc în mod inegal - în unele locuri ele nu au suferit schimbări, iar undeva de patru ori întrec temperatura medie globală, afirmă oamenii de știință într-o lucrare publicată în revista Environmental Research Letters.

David Steinfort de la Institutul de schimbări climatice și de mediu de la London School of Economics and Political Science ( LSE ) și colegii săi au analizat datele referitoare la temperaturile pe timp de noapte și de zi în regiunile din Europa începînd cu anul 1950 și au constatat că peste tot modelul creșterii lor a fost diferit.

De exemplu, în "banda" de la Canalul Mînecii la Danemarca cel mai mult au crescut temperaturile extreme în 5 % din cele mai fierbinți zile de vară - în unele locuri au adăugat mai mult de două grade Celsius. La sud, în Franța și Germania, prin contrast, au crescut semnificativ anume temperaturile medii. În estul Spaniei și în partea centrală a Italiei aproape uniform s-au "încălzit" toate zilele, în timp ce în cea mai mare parte a Europei temperaturile sub nivelurile medii au crescut mai lent.

Pe de altă parte, 5 % din cele mai reci nopți de iarnă s-au "încălzit" cel mai mult în partea de est a Franței, vestul Germaniei și în Belgia, unde temperaturile pe timp de noapte adesea au crescut cu 2 - 2,5 grade. Cele mai „friguroase” zile au devenit mult mai calde în partea de nord a Italiei și Balcani, iar în Scandinavia temperatura nopților de iarnă a crescut cu aceleași 1,5 - 2 grade.

Autorii subliniază că studiul lor demonstreaza neuniformitatea schimbărilor climatice în regiunile europene - în unele zone temperaturile medii nu s-au schimbat deloc din 1950 pînă în prezent. În opinia acestora, datele despre încălzirea " locală" pot ajuta autoritățile și publicul să înțeleagă mai bine problema și să se adapteze la ea.

Sursa:  zn.ua

Cuvinte cheie:

clima , Europa , stiinta , harta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XV
Populația:
25641 locuitori
Logo

Orhei este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Orhei.  Amplasat în partea centrală a republicii,  pe malul rîului Răut, oraşul Orhei este situat la o distanţă de 46 km de Chișinău. Conform datelor recensăm]ntului din anul 2004, populaţia constituie 25641 locuitori. Primele menţiuni documentare ale Orheiului datează din ultima treime a secolului al XV-lea şi se referă la pîrcălabii cetăţii Orhei, situată la 18 km în aval pe cursul Răutului, loc cunoscut în prezent sub denumirea „Orheiul Vechi”.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.