40 de hărţi care explică lumea: cercul în care trăieşte mai mult de jumătate din populaţie
Foto: mediafax.ro |
O serie de 40 de hărţi oferă statistici impresionante despre starea lumii din punct de vedere economic, religios şi politic, precum şi informaţii surprinzătoare cum ar fi ţările ai căror locuitori sunt cei mai primitori faţă de străini sau cele în care oamenii îşi exprimă cel mai mult sentimentele.
De exemplu, o hartă politică a lumii datînd din 200 î.Hr. este un document cel puţin interesant pentru oricine este curios să observe schimbările petrecute pînă în zilele noastre.
"Ce este mai impresionant: cît de mult s-au schimbat lucrurile în ultimii 1.800 de ani, o bucată uriaşă a istoriei civilizaţiei umanităţii, sau cîte dintre diviziunile acestei hărţi există şi astăzi?" scrie pe blogul World Views al site-ului ziarului The Washington Post, pagina care a realizat această colecţie cartografică.
Harta religiilor principale din lume arată cum creştinismul a ajuns să domine o parte atît de mare a globului şi ce semnificaţie are acest lucru.
O altă hartă ilustrează predicţia unui profesor rus privind destrămarea apropiată a Statelor Unite în patru ţări. Teoria lui Igor Pagarin, tratată drept credibilă de presa naţională, i-a adus acestuia un grad relativ ridicat de celebritate în Rusia. Panarin a spus că SUA se vor destrăma din cauza tensiunii interne şi vor ajunge grupate în patru ţări diferite, dintre care doar una va fi pe deplin independentă, celelalte aflîndu-se sub influenţă sau control extern.
Printre cele mai surprinzătoare hărţi se numără cea care evidenţiază concentraţia cea mai mare a populaţiei întregii lumi. Harta accentuează faptul că zona inclusă într-un cerc este populată de mai mulţi oameni decît ţările care se află în exteriorul lui. Astfel, ţările incluse în cerc sunt China, India, Indonezia, Bangladesh, Japonia, Filipine, Vietnam, Tailanda, Burma, Coreea de Sud, Nepal, Malaezia, Coreea de Nord, Taiwan, Sri Lanka, Cambodgia, Laos, Mongolia şi Butan.
Toate acestea, potrivit datelor exacte incluse într-un alt articol al blogului, reprezintă un total de 3.637.830.357 de persoane, ceea ce semnifică aproximativ 51,4 la sută din populaţia întregii lumi.
Seria de 40 de documente include, printre altele, harta inegalităţii economice de pe mapamond, harta Europei în funcţie de concepţia oamenilor cu privire la Uniunea Europeană, precum şi harta locurilor unde oamenii se simt cel mai iubiţi, cele mai bune şi cele mai rele locuri unde ai putea să trăieşti sau harta celor 26 de monarhii care au rămas în lume.
Sursa: mediafax.ro
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1738
- Populația:
- 484 locuitori
Valea Adîncă este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Constantinovca și Valea Adîncă. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Camenca și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Valea Adîncă alcătuia 484 de locuitori în anul 2012. Satul Valea Adîncă a fost menționat documentar în anul 1738.
Comentarii
(0)