30 iunie 2023, 09:30 Caleidoscop views 1512
Se pare că Ucraina vrea să fie prima din Europa care își înrobește populația
30 iunie 2023, 09:30 Caleidoscop views 1512

Se pare că Ucraina vrea să fie prima din Europa care își înrobește populația

În Ucraina ar putea fi interzise plățile în numerar.

Cu o astfel de inițiativă a venit șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Rostislav Shurma, la conferința privind restaurarea Ucrainei de la Londra, transmite Vesti.ua .

"În următoarele luni vom prezenta o foaie de parcurs, dacă o vom face acest lucru sau nu. Cred că decizia va fi "da"", a spus el. Potrivit politicianului, o astfel de decizie va contribui la înlăturarea a cel puțin 95% din corupția din țară.

În același timp, după cum notează publicația, o astfel de propunere nu a găsit o reacție în rîndul economiștilor. Experții se îndoiesc că o astfel de decizie ar ajuta la înfrîngerea corupției, cu toate acestea, au recunoscut că acest lucru ar duce la un flux al transferului hrivnei în dolari numerar și, în consecință, la prăbușirea cursului de schimb.

În plus, economistul Alexey Kushch a menționat că, în"condiții de întreruperi de curent, numerarul devine singurul instrument de plată nu numai în piețe, ci și în magazine".

Mai mult, și economia tenebră va trece la dolar, a remarcat expertul.

Experții din Moldova au remarcat anterior că în condițiile în care aproape jumătate din populația țării este angajată în agricultură, este imposibilă renunțarea la "numerar", deoarece este imposibil să impui fiecare țăran care își vinde produsele la piață să aibă un card bancar.

În plus, trecerea la plata fără numerar, mai ales dacă este completă și totală, prezintă o mulțime de riscuri – atît pur tehnice, cît și globale.

Nefuncționarea software-ului, defectarea echipamentului, pierderea cardului bancar, nu a ținut evidența contului și s-a trezit brusc în minus și gata: nu poți achita nimic. Omul se transformă într-un ostatic absolut al tehnologiei. Iar plusul bancnotelor constă în faptul că poți plăti cu ele peste tot și trebuie să alergi în căutarea unui bancomat. În plus, este suficient să ne amintim de recenta întrerupere de curent electric, cînd a zburat aproape totul. Și această situație se poate întîmpla din nou.

Experții subliniază că tranzacțiile electronice nu sînt deloc un panaceu pentru traficul ilicit. Utilizarea criptomonedelor permite ascunderea numelor surselor și destinatarilor transferurilor digitale de bani, așa că multe "fapte întunecate" din ultimii ani au fost sponsorizate cu ajutorul diferitelor tipuri de "coins". În ceea ce privește lupta împotriva corupției, după cum spun unii experți, odată cu trecerea la plățile fără numerar, schemele de corupție ar putea dobîndi pur și simplu alte forme, aș spune, mai avansate.

Drept urmare, autoritățile nu vor reuși să-și atingă obiectivele proclamate de luptă împotriva corupției sau a economiei tenebre, în schimb cetățenii care respectă legea se vor pomeni puternic dependenți de întreruperile de curent, greșelile și abuzurile organelor de stat și ale băncilor, precum și sub controlul lor deplin. Și aceasta este cea mai mare problemă a "societății fără numerar", deoarece trecerea la plata fără numerar, de fapt, privează deținătorul fondurilor de libertate economică și oferă drepturi nelimitate și acces la resurse private instituțiilor de credit și financiare și structurilor guvernamentale.

Circulația fără numerar a banilor va ucide pur și simplu rămășițele confidențialității financiare. Chiar și acei cetățeni care și-au cîștigat sincer capitalul și care nu au nimic de ascuns, iar astfel de oameni sînt marea majoritate, ar dori să păstreze în secret informațiile despre cîți bani au cîștigat și pe ce i-au cheltuit. Plățile în numerar permit acest lucru, plățile fără numerar - nu.

Oponenții "viitorului fără numerar" susțin că, pe lîngă pierderea libertății financiare personale, trecerea completă la tranzacții fără numerar în întreaga lume va permite cercurilor interesate, prin controlul total asupra finanțelor mondiale, să manipuleze guvernele zonei euro, precum și țările post-sovietice, impunîndu-le agenda politică și economică.

În ceea ce privește interesul autorităților de a crea o societate fără numerar, aceasta constă în primul rînd în posibilitatea de a exercita un control și mai profund asupra vieții fiecărei persoane. Secretul bancar a încetat de mult să fie secret, legislația modernă obligă instituțiile financiare să furnizeze structurilor guvernamentale informații complete despre clienții lor. Drept urmare, sub masca luptei împotriva terorismului, spălării banilor și evaziunii fiscale, autoritățile vor lua în totalitate controlul asupra părții financiareă a vieții cetățenilor. Adică, ne blochează libertatea! Acest lucru creează premise și oportunități mari pentru a pune presiune asupra oamenilor și pentru a lupta împotriva persoanelor incomode. Refuzul vaccinării, pe care structuri internaționale au decis s-o facă globală? Autorităților nu le place poziția de opoziție a unui sau acelui cetățean? Un singur clic – și sînt blocate toate cardurile bancare și intrarea în Internet-bank. Sau banii de pe cont vor fi transferate automat pentru amenzi.
Dar cum rămîne cu libertatea individuală și cu toate drepturile și libertățile proclamate de Constituția Republicii Moldova?
Potrivit experților, cu toate avantajele plăților fără numerar, omul trebuie să aibă neapărat posibilitatea de a plăti în numerar. Pentru că a avea bani numerar este mai mult decît pur și simplu bani. Această este o manifestare a libertății vieții private - o condiție-cheie pentru o viață normală.
În caz contrar, omenirea este în pericol să înceapă să "se închine fiarei", despre care Ioan Teologul a avertizat cu multe secole în urmă în "Revelațiile" sale profetice: " ... și va face ca toți, mici și mari, bogați și săraci, liberi și sclavi, să fie însemnați pe mîna dreaptă sau pe frunte și că nimeni nu va avea voie să cumpere sau să vîndă, în afară de cel însemnat”.

Dacă ceea ce a spus Rostislav Shurma nu este părerea sa personală, atunci este vorba exact despre ceea ce a vrut să spună Ioan Teologul - fără un card cu cip sau smartphone sau, eventual, fără un cip implantat în mînă, ceea ce este același lucru, niciun deținător al pașaportului ucrainean nu va putea nici cumpăra, nici vinde, nici pur și simplu să trăiască…

Teologii și oamenii de credință interpretează unanim astfel de proiecte precum cel exprimat de R. Shurma ca fiind un pericol de supunere voluntară antihristului, indiferent de forma în care ar putea apărea. Ar fi bine ca oamenii să-și amintească întotdeauna cui și de ce oferim voluntar controlul global asupra vieții noastre.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ucraina , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1555
Populația:
1906 locuitori

Brînzenii Vechi este un sat din cadrul comunei Brînzenii Noi, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 38 km de orașul Telenești şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1906 oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1555.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.