19 iunie 2014, 10:36 Caleidoscop views 19369
19 iunie 2014, 10:36 Caleidoscop views 19369

Cine a fost prototipul lui Shrek?


Foto: infoniac.ru

"Shrek" este povestea unui căpcăun modern, care sparge toate barierele personajului de basm clasic pe care îl reprezintă, cum de altfel o fac toate personajele. Capcăunul verde locuieşte singur şi fericit într-o mlaştină. Într-o bună zi, în timp ce agăţa în pădurea din preajma mlaştinii sale placate care să ţină eventualii curioşi departe de cuibuşorul său, Shrek este deranjat de un măgăruş aflat pe fugă. În seara aceleiaşi zile, Shrek se trezeşte invadat de sute de alte creaturi de basm, toate căutînd refugiul în mlaştina căpcăunului. Acest mic debut al poveştii de succes lansată în 2001 are în spate un personaj real. Fireşte, nu este vorba despre vreun căpcăun în adevăratul sens al cuvîntului ci despre un om, diform, care a trăit în Franţa, la începutul secolului trecut.

Imaginea căpcăunului din cunoscuta poveste a fost luată de la un alt personaj - real, Maurice Tillet, notează topnews.ru. Năcut în Franţa, în 1903, Tillet a fost o persoană extrem de talentată şi de inteligentă, dar extrem de ghinionistă. Vorbea fluent 14 limbi şi mînuia cu îndemînare 6 instrumente! Conform scrierilor din acea vreme, Tillet putea să aleagă cu uşurinţă cam orice carieră. Numai că ghinionul l-a făcut să devină un personaj de poveste. O boală care avea să-i provoace o schimbare totală a fizionomiei, dar şi a vieţii.

La vîrsta de 12 de ani, medicii l-au diagnosticat cu acromegalie - o boală rară care cauzează creşterea excesivă, disproporţionată, a membrelor şi oaselor  la o persoană, ca urmare a unor disfuncţii hipofizare.

În doar cîteva luni, din tînărul inteligent şi atractiv, Maurice a devenit un monstru. A ajuns inclusiv în situaţia de a nu ieşi din casă de teama semenilor... Oamenii uitaseră să-l mai strige pe nume. Doar poreclele se ţineau lanţ...

Începe să înveţe să îndure situaţia de ridicol, provocată de stradă, de cei cu care intra în contact. În tot acest timp încearcă să caute o imagine care să intre în contrast cu trupul său urît. Fuge în SUA şi începe să-şi folosească aspectul neobişnuit în singurul mod pe care l-a găsit posibil, în ring. Devine luptător profesionist, şi cap de afiş al galelor în care era prezentat ca un uriaş temut de duşmani!

Spectatorii îl aclamau isteric pe Tillet, omul care sub masca ticălosului se lupta să cîştige o pîine.  

A devenit în scurt timp un adevărat vip al acestui sport, fiind cunoscut sub numele de "Ciudatul Căpcăun". Punctul culminant al carierei sale s-a produs pe 1 august 1944, atunci cînd "Căpcăunul", rebotezat în "Îngerul francez", l-a învins pe Steve "Concasor" Casey în meciul pentru titlul ce Campion Mondial  al American Wrestling Association. Cu toate acestea, sportul său preferat rămîne şahul. 

În carieră, Maurice a cîştigat numeroase titluri şi premii, dar şi respectul fanilor. Totuşi, rămîne cunoscut în branşă mai mult datorită aspectului său ciudat!

La scurt timp cariera sa intră în declin şi se izolează de lume. Devine pustnic şi se retrage la casa din  Massachusetts. Singurul prieten care îl vizitează constant este omul de afaceri Patrick Kelly, cu care organiza interminabile partide de şah. 

Tillet a murit în 1954, din cauza unei boli de inimă, la vîrsta de 51 de ani.  Pe patul de moarte Bobby Managoff, un fost campion de  lupte, îl roagă pe Tillet să accepte să-i imortalizeze chipul în ipsos. După ce şi-a dat acceptul, Bobby a făcut trei "măşti" care îl reprezentau pe campion. O mască se ştie că i-a fost dăruită halterofilului Henry "Milo" Steinborn, încă una ajungînd la prietenul Patrick Kelly. Steinborn a donat această mască pentru Muzeul Barbell York. A doua mască, după ce ani de zile a tronat pe biroul lui Kelly, într-un final a ajuns la International Wrestling Museum din Iowa. De asemenea, la Muzeul International de Ştiinţă Chirurgicală din Chicago există o statuie în mărime naturală care îl reprezintă pe Tillet, realizată în 1950 de Louis Linck.

Peste ani, visul lui Maurice Tillet, de a deveni actor, se transpune oarecum în realitate. Asta pentru că imaginea sa a stat la baza prorotipului lui Shrek, personajul devenit celebru în benzile desenate cu acelaşi nume.

Sursa: jurnalul.ro

Cuvinte cheie:

desene animate , copii , fapt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
995 locuitori

Fundurii Noi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Fundurii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Glodeni și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 995 de oameni. Satul Fundurii Noi a fost înființat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.