06 aprilie 2023, 12:00 Caleidoscop views 2281
Bine de știut! Reguli de transportare a mijloacelor financiare peste frontiera vamală
06 aprilie 2023, 12:00 Caleidoscop views 2281

Bine de știut! Reguli de transportare a mijloacelor financiare peste frontiera vamală

În ajunul Sărbătorilor Pascale este important să știi cum trezi vama cu o sumă mai mare de bani în buzunar.

Astfel, fiecare persoană poate contribui la micșorarea timpului de traversare a frontierei de stat, prin respectarea prevederilor legale, declararea conformă a bunurilor transportate, precum și transportarea limitei permise cantitativ de bunuri.

Transportarea (introducerea și scoaterea) mijloacelor financiare peste frontiera vamală.

Introducerea în Republica Moldova a numerarului în monedă naţională, precum şi numerarului şi cecurilor de călătorie în valută străină nu este limitată.
Persoanele fizice sînt obligate să declare în scris organelor vamale sumele ce depășesc 10.000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană. Totodată, persoanele fizice au dreptul să declare în scris sumele ce nu depăşesc 10.000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie.

Cu referire la prevederile legale la scoaterea valutei din Republica Moldova este important să cunoaștem:

Persoanele fizice au dreptul de a scoate numerar în monedă naţională, precum şi numerar şi cecuri de călătorie în valută străină în sumă totală ce nu depăşeşte 10.000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie, fără a prezenta organelor vamale documentele confirmative.

Persoanele fizice au dreptul de a scoate numerar în monedă naţională, precum şi numerar şi cecuri de călătorie în valută străină în sumele de peste 10.000 de euro (sau echivalentul lor), însă care nu depăşesc 50.000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie, cu condiţia prezentării organelor vamale a documentelor confirmative, pentru suma ce depăşeşte 10.000 de euro (sau echivalentul lor), şi anume:

  • actele vamale ce confirmă introducerea mijloacelor băneşti în Republica Moldova; şi/sau
  • permisiunile pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberate de băncile licenţiate, şi/sau autorizaţii pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberate de Banca Naţională a Moldovei.

Sumele ce depăşesc 50.000 de euro (sau echivalentul lor) pot fi transferate din Republica Moldova în cadrul operaţiunilor valutare curente şi de capital, plăţilor şi transferurilor în/din străinătate între rezidenţi şi nerezidenţi, conform prevederilor art.17, 18 şi 23 ale Legii privind reglementarea valutară nr. 62-XVI din 21.03.2008.

Persoanele fizice sînt obligate să declare în scris organelor vamale sumele ce depăşesc 10.000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie.

Nedeclararea atrage răspunderea conform legislaţiei în vigoare.

Regulile și condițiile pot fi consultate AICI.

Pentru a afla mai multe răspunsuri la întrebările de actualitate primite de redacția noastră, accesați acest link.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

reguli , finanţe , vama , frontiera

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
1137 locuitori

Corestăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Corestăuţi și Stălineşti. Satul Corestăuţi este situat la o distanță de 22 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1137 de oameni. Prima mențiune a satului Corestăuți (la acea dată satul Coroșteni din ținutul Hotin) datează din anul 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.