09 decembrie 2022, 14:30 Caleidoscop views 1359
Clădirile verzi – conceptul viitorului în construcții eficiente energetic
09 decembrie 2022, 14:30 Caleidoscop views 1359

Clădirile verzi – conceptul viitorului în construcții eficiente energetic

Clădirile reprezintă un segment esențial al politicii la nivel european privind eficiența energetică. În Republica Moldova ele sunt responsabile pentru aproximativ 45% din consumul final de energie, indice peste media europeană. Acest lucru ne face vulnerabili față de importul resurselor energetice. În plus, este și un factor poluant imens, deoarece multe clădiri sunt încălzite cu cărbune, lemn sau gaze naturale. Toți acești factori ar putea fi eliminați sau diminuați semnificativ prin realizarea conceptului de clădiri verzi.

Casa verde sau clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero este un termen folosit pentru edificiile construite și folosite la un mod responsabil față de mediul înconjurător, în tot ciclul de viață al acestora: design, construcție, folosință, întreținere, renovare și demolare.

O clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero utilizează aceeași cantitate de energie într-un an pe care o și produce. În conceptul de casă verde se încadrează și clădirile care au un consum de energie cu cel puțin 60% mai mic fată de o clădire obișnuită, iar un procent important din consumul de energie trebuie să provină din surse regenerabile - energie fotovoltaică sau eoliană, pompe de căldură sau agent termic din sistemul centralizat de încălzire, în perspectiva eficientizării acestuia, un sistem de izolare superior.

Există, totuși, o percepție eronată a noțiunii de casă verde, considerând consum de energie doar cea utilizată pentru încălzire. În realitate, acest indice se raportează la întregul consum de energie al clădirii, deci casa funcționează practic ca o mică centrală de producere a energiei. Apropo, acest lucru nu este nou pentru țara noastră și deja de câțiva ani, odată cu intrarea în vigoare a legii nr. 10 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, cetățenii noștri pot să producă energie din surse regenerabile pentru autoconsum. Astfel, cei care optează pentru noul concept își pot acoperi cheltuielile, chiar și în proporție de până la 100%.

Deși costurile acestui tip de locuință sunt mai mari decât ale uneia obișnuite, orice investiție poate fi recuperată prin reducerea substanțială a facturilor pentru energie. Un alt lucru pe care trebuie să îl avem în vedere este că o casă verde are un transfer termic cu mediul înconjurător extrem de mic. De exemplu, în acest tip de locuință nu va fi nevoie să porniți aerul condiționat pe timpul verii, deoarece beneficiază de un sistem special care nu permite pătrunderea căldurii în interior.

Directiva privind performanța energetică impune la nivelul Uniunii Europene să elaboreze planuri naționale pentru creșterea numărului de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero, atât în cazul clădirilor noi, cât prin renovarea clădirilor existente. Obiectivele acestei directive au fost transpuse în legislația națională a Republicii Moldova prin Legea nr. 128 privind performanța energetică a clădirilor.

planului național pentru creșterea numărului de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.

Sectorul construcțiilor, dar și autoritățile publice responsabile de domeniu vor trebui să se adapteze rapid noilor provocări.

Care sunt avantajele unei clădiri verzi?

Costuri mai mici de întreținere – o parte din instalațiile și practicile recomandate pentru o casă verde s-ar putea să aibă un cost destul de mare, însă raportat la costurile foarte înalte a resurselor energetice fosile, această investiție se va recuperează relativ în perioadă scurtă.

Un mediu de viață mai sănătos – care se datorează folosirii materialelor naturale. Astfel de materiale produc mult mai puține substanțe nocive. Totodată, prin aplicarea anumitor concepte sustenabile din arhitectură, este asigurată o iluminare naturală pe o perioadă cât mai îndelungată de timp. De asemenea, practicile precum instalația potrivită de aerisire și creșterea plantelor la interior oferă un aer mereu proaspăt și oxigenat în casa verde.

Finanțarea și valoarea imobiliară – momentan, într-un mod mai puțin evident, clădirile care respectă normele de sustenabilitate cresc continuu în valoare. Tot mai multe persoane își asumă responsabilitatea socială și aleg clădirile verzi în detrimentul celor clasice. Pe lângă aceasta, populația este încurajată în a accepta și a promova ideea de clădiri verzi prin oferirea diverselor beneficii și finanțări.

Sursa: noi.md  

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2178 locuitori

Călugăr este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Frumuşica, Socii Vechi, Socii Noi și Călugăr. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2178 de oameni. Satul Călugăr a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.