27 mai 2015, 11:26 Caleidoscop views 18169
27 mai 2015, 11:26 Caleidoscop views 18169

În 20 de ani gîndacii de bucătărie au devenit mutanţi


Foto: jurnalul.ro

O evoluţie recentă a ADN-ului gîndacilor de bucătărie a făcut ca o bună parte a acestora să poată evita capcanele cu otravă, creierul lor făcîndu-i să simtă gust amar atunci cînd mănîncă alimente cu un conţinut ridicat de glucoză - produs folosit frecvent pentru a ascunde gustul otrăvii.

Evoluţia a avut loc în Europa, însă gîndacii europeni de bucătărie au colonizat şi alte continente. Teoria a fost dovedită de cercetătorii americani de la Universitatea North Carolona, care au publicat un studiu în revista Science, relatează jurnalul.ro.

În cadrul unui experiment, gîndacilor normali şi celor care au suferit mutaţia genetică li s-au oferit, în aceeaşi farfurie, o lingurită de gem (cu un conţinut ridicat de glucoză) şi o linguriţă de unt de arahide (care are un conţinut scăzut de glucoză).

Experimentul a arătat că gîndacii care nu suferă de aceată mutaţie se hrănesc cu ambele alimente, în timp ce gîndacii care au evoluat mănîncă doar din untul de arahide, arătîndu-se chiar dezgustaţi de gemul cu un conţinut ridicat de glucoză.

Acest fapt explică un fenomen observat încă de acum 20 de ani, anume că tradiţionalele capcane în care otrava era ascunsă în zahăr (produs cu un conţinut foarte ridicat de glucoză) nu mai aveau niciun efect asupra anumitor gîndaci de bucătărie.

Reacţia de dezgust a gîndacilor atunci cînd li se oferea glucoză era evidentă. "Se comportau ca nişte bebeluşi care refuză să mănînce spanac. Îşi scuturau capetele şi refuzau să înghită lichidul. La finalul testului puteai vedea că au scuipat glucoza", a povestit unul dintre cercetători.

Acesta a adăugat că recenta mutaţie genetică oferă un avantaj enorm gîndacilor, dat fiind că omul (şi capcanele lui) reprezintă prinicipala cauză a morţii în cazul acestor insecte. 

Cuvinte cheie:

insecta , ADN , mutant

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1141 locuitori

Gvozdova este un sat din cadrul comunei Gura Camencii, raionul Floreşti. Satul Gvozdova este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1141 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gvozdova datează din 15 mai 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.