17 octombrie 2022, 09:30 Caleidoscop views 10546
Numărul moldovenilor ce optează pentru călătoriile cu trenul a crescut: Care este cea mai aglomerată cursă
17 octombrie 2022, 09:30 Caleidoscop views 10546

Numărul moldovenilor ce optează pentru călătoriile cu trenul a crescut: Care este cea mai aglomerată cursă

Tot mai mulți moldoveni optează pentru călătoriile... cu trenul. Deocamdată, este unicul mijloc de transport în care prețul la bilete nu s-a mărit. Potrivit CFM, din februarie pînă acum, numărul pasagerilor a crescut cu 50 la sută, față de aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai aglomerată este cursa Chișinău-Iași.

Zilnic, trenul este aproape plin, spun reprezentanții Căii Ferate. Explicația e simplă, prețul la bilete este aproape de două ori mai mic, decît la microbuz. În schimb, îi costă mai mult timp și trebuie să suporte gălăgia din vagoane. A crescut vizibil și numărul călătorilor spre București, mai ales, dupa celebra piesă al Zdubilor Trenulețul, devenit hit în toată Europa, transmite tv8.md.

Celebrul hit al Zdubilor, care ne-a dus faima în toată Europa, a avut o greutatea mare și în promovarea călătoriilor cu trenul ce păreau că nu mai au mari șanse la noi în țară. O recunosc chiar și reprezentații CFM. După această piesă, se pare că transportul feroviar de pasageri s-a înfiripat de-a binele.

„Confort, priveliști frumoase, și prețuri mai mici. sînt doar cîteva dintre motivele pentru care tot mai mulți moldoveni, în ultima perioadă, au început să prefere călătoriile cu trenul, în locul microbuzelor sau avionului”.

Am reușit să prindem, totuși, nu trenul Chișinău-București, ci Chișinău-Iași-Socola. Și dacă, în alți ani, vagoanele erau aproape goale, astăzi, observăm un alt tablou. Diferența o face prețul, spun oamenii. Acest bărbat, pe care l-am surprins în gara feroviară, se îndrepta spre CorneștiUngheni. Ne-a spus că vine în Chișinău pentru a-și ajuta sora, chiar dacă este nevoit de multe ori să se trezească cu noaptea-n cap, de fiecare dată alege acest mijloc de transport întrucît, ar fi mai accesibil pentru el.

„Clar că prețurile sînt tare scumpe. Pensia e 2000 de lei, de aceea oamenii mai mult călătoresc cu trenul”.

Prețul unui bilet pînă la Iași este de aproape două ori mai ieftin, decît la microbuz. Astfel, o călătorie în clasa a I costă 130 de lei, în clasa a II-a 100 de lei, în clasa a III-a 90 de lei. În comparație, pentru același drum cu microbuzul pasagerii vor scoate din buzunar 300 de lei, într-o singură direcție. Mulți dintre acești călători, nu merg pînă în România, ci Strășeni, Călărași, Ungheni, unde trenul face staționări.

„Foarte des, și îmi place mai tare cu trenul să mă duc. -De ce? -Pentru că e confortabil în primul rînd. În al doilea rînd, biletele-s ieftine, ca pentru noi, așa. În al treilea rînd, e curat, e bine, și cu trenul parcă e mai în siguranță”.

„Noi tot timpul cu trenul. De cînd eram studentă”.

„sîntem mulțumiți. Cumpărăm bilete, avem loc, nu stăm în picioare, nu ne ridică nimeni în picioare, sîntem mulțumiți”.

Pentru banii economisiți, însă, călătorii vor trebui să plătească cu timp și răbdare, avînd în vedere că trenurile din Republica Moldova sînt de mică viteză, în plus gălăgioase.

„Eu știu că în ultimul timp, rutiera era 370, dar aici e 90-130. Desigur că este o diferență”.

„Am vrut dimineață cu mașina, depinde de dispoziție. Am spus hai cu trenul, mai ieftin și mai plăcut poate a fi”.

Din cauza pandemiei și ulterior a războiului, cursele spre București și Iași au fost sistate. La începutul anului, au fost reluate, numărul călătoriilor crescînd semnificativ.

„Este adevărat, da. În timpul zilelor lucrătoare un pic mai mic, dar în weekend, e aglomerat, focusul s-a mărit cu mult”.

„Timp de opt luni, adică din februarie și pînă în luna septembrie, pe cursa Chișinău-Iași au călătorit cu trenul peste 73.000 de pasageri, ceea ce înseamnă cu aproximativ 50% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019”.

Reprezentații Căii Ferate susțin că și cursa Chișinău-București este aglomerată, mai ales, în zilele de weekend. Din luna decembrie, trenul de pe această rută va circula în fiecare zi, întrucît, acum, acesta este de, doar, de trei ori pe săptămînă. Aici prețul biletele sînt aproape ca la microbuz, în jur de 600 de lei într-o direcție. Pe de altă parte, la începutul lunii noiembrie, CFM planifică să lanseze cursa Chișinău-Kiev, iar trenul va circula de trei ori pe săptămînă.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

calatorie , tren

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1514
Populația:
480 locuitori

Leuntea este un sat din cadrul comunei Grădiniţa, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Căușeni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 480 de oameni. Satul Leuntea a fost menționat documentar în anul 1514.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.