10 mai 2013, 13:23 Caleidoscop views 6750
10 mai 2013, 13:23 Caleidoscop views 6750

Protest în Parlamentul României pe seama decretării poporului "români de pretutindeni" (VIDEO)


Foto: heeloo.ro

Cu o majoritate zdrobitoare Parlamentul României a aprobat inițiativa PDL care prevede că persoanele care îşi asumă identitatea culturală română, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de modul în care aceştia sînt apelaţi (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuţovlahi, daco-români, fârşeroţi, herţeni, histro-români, latini dunăreni, macedo-români, maramureşeni, megleniţi, megleno-români, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, voloni, macedo-armânji, precum şi toate celelate forme lexicale înrudite semantic) sînt denumite "români de pretutindeni". Modificarea legii a fost votată cu 293 de voturi pro și 2 voturi contra şi 5 abţineri.

Din acest moment oricine își spune moldovean, aroman, vlah este recunoscut ca român de pretutindeni.

În cadrul discutării proiectului a avut loc o recunoaștere indirectă a etnosului moldovenesc, deoarece potrivit postului TV Realitatea în lista etniilor anulate sînt trecuți moldovenii și basarabenii.

Deputatul PDL Eugen Tomac, preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, a declarat, în plen, după adoptarea proiectului, că este fericit că nu mai sînt 22 de milioane de români (de fapt 19,04 milioane), ci 30 de milioane de români.

Decizia parlamentului a provocat nemujlțumirea deputatului PDL Costică Canacheu care a declarat, în plen, că el este aromân şi a spus că acest proiect este împotriva tuturor reglementărilor europene. "Astăzi îi desfiinţaţi pe aromâni, armânji, armâni şi le spuneţi: sunteţi români de pretutindeni. Voi sînteţi români şi eu sînt român de pretutindeni pentru că sînt de origine aromână", le-a spus Canacheu deputaţilor.

După şedinţa de plen, un grup de reprezentanţi ai comunităţii aromâne din România, filialele Tulcea, Bucureşti, Constanţa, Ialomiţa, în frunte cu Costică Canacheu, au protestat pe holul Parlamentului, cîntînd Imnul Aromânilor. Ei au declarat presei că sînt cetăţeni români de etnie aromână şi vor să fie recunoscuţi ca etnie aromână, şi nu să fie trecuţi în categoria românilor de pretutindeni.


Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443-1453
Populația:
1187 locuitori

Teliţa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Teliţa și Teliţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Anenii Noi și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1187 de oameni. Satul Telița a fost menționat documentar între anii 1443-1453.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.