|
Zilele Independenței R.Moldova vor avea loc la Sankt Petersburg
O serie de acțiuni consacrate Zilei Independenței Republicii Moldova sînt programate în zilele de 26-27 august curent, în palatul Tavriceskii din Sankt Petersburg, Federația Rusă – sediul Adunării Interparlamentare a statelor membre ale CSI.
Potrivit lui Ion Lipciu, Secretar-general adjunct al Consiliului Adunării Interparlamentare (AIP) CSI, reprezentant-permanent al Republicii Moldova, în aceste zile reprezentanții diasporei moldovenești ce locuiesc în orașul de pe Neva vor organiza un concurs defileu al constumelor naționale tradiționale, de prosoape și covoare, în cadrul căruia deasemenea vor fi alese cel mai frumos colac și pîine de casă.
De asemenea, Ion Lipciu a adus la cunoștință că în cadrul acestor manifestări va avea loc lansarea cărții „Romantica Baștinii” despre viața și activitatea moldovenilor în Sankt Petersburg și regiunea Leningrad. Autorul ideii acestei cărți este Vladimir Bolea, șefului delegației naționale la AIP CSI, în prezent ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova.
Pentru a crea o atmosferă care să readucă conaționalilor noști momentele de neuitat ale copilăriei și căldura casei părintești, pe un ecran electronic de format mare vor fi demonstrate fragmente video din renumitele povești ale marelui clasic din Humulești Ion Creangă: „Capra cu trei iezi”, „Punguța cu doi bani”, „Soacra cu trei nurori”, „Dănilă Prepeleac”, „Fata babei și fata moșneagului” ș.a. Nu întîmplător și foarte simbolic a fost ales genericul acestei sărbători „Casa părintească nu se uită”.
Manifestarea va finisa cu o recepție oficială la care cca 300 de participanți invitați vor putea degusta din bucatele traditionale moldovenești: plăcinte, sarmale în foi de viță de vie, mămăligă cu brînză, costiță țărănească la grătar, patiserie de casă și dulcuri moldovenești. Desigur masa va fi întregită de degustarea vinurilor moldovenești, sucuri și fructe. Toare mesele din sala Ecaterinei unde va avea loc manifestarea vor fi decorate cu atributică în stil tradițional moldovenesc – buchete din spice de grîu, floarea soarelui, levănțică și tricoloare moldovenești. De asemenea în sală va fi amenajată o instalație a unui stîlp cu înălțimea de 5 m cu un cuib de cocostîrc, care în Moldova reprezintă simbolul viticulturii, păcii și prosperării.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1546
- Populația:
- 612 locuitori
Blindeşti este un sat din cadrul comunei Sculeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ungheni și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 612 oameni. Satul Blindești a fost menționat documentar în anul 1546.
Comentarii
(0)