10 mai 2014, 10:26 Caleidoscop views 12368
10 mai 2014, 10:26 Caleidoscop views 12368

Imagini spectaculoase ale uraganului gigant pe Saturn


Foto: nowostimira.com

Nava spaţială Cassini le-a furnizat oamenilor de ştiinţă primele imagini ale unui uragan gigant, de pe Saturn, surprinse de la o distanţă de 420.000 de kilometri de planetă, scrie Daily Mail.

Diametrul "ochiului" uraganului este de 2.000 de kilometri, iar viteza vîntului este de 150 de metri pe secundă. Furtuna este de 20 de ori mai violentă decît orice alt fenomen de acest gen înregistrat pe Terra.

"A trebuit să verificăm de două ori imaginile cu vortexul deoarece seamănă foarte mult cu uragan de pe Terra", a declarat Andrew Ingersoll, inginer de imagine în cadrul echipei care se ocupă de sonda Cassini.

Polul nordic al Saturn, locul în care uraganul este "blocat", nu a mai fost văzut din anul 1981, cînd sonda spaţială Voyager 2 a trecut pe lîngă planetă.

Cuvinte cheie:

NASA , cosmos , Planete

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XVIII-lea
Populația:
1333 locuitori

Albota de Sus este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Sus, Sofievca și Roşiţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1333 de oameni. Satul Albota de Sus a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.