24 martie 2022, 15:30 Caleidoscop views 2590
Accesul cetățenilor străini la serviciile medicale și piața muncii, simplificat
Foto: noi.md
24 martie 2022, 15:30 Caleidoscop views 2590

Accesul cetățenilor străini la serviciile medicale și piața muncii, simplificat

Legislativul a adoptat, în cadrul ședinței de astăzi, pachetul de legi care vizează asigurarea condițiilor cetățenilor străini, similare celor ale cetățenilor Republicii Moldova, privind accesul la serviciile medicale și piața muncii.

Documentul prevede modificarea Legii cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, Legii privind azilul în Republica Moldova, Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova, Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj etc, relatează Noi.md.

Potrivit documentului, cetățenii străini, titulari ai dreptului de ședere permanentă în țara noastră și beneficiari de protecție internațională, vor putea fi incluși în lista plătitorilor primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, care se asigură în mod individual.

De asemenea, cetățenii străini menționați vor putea beneficia de ajutor de șomaj, cu condiția că ei au activat și au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni calendaristice precedente înregistrării.

Totodată, proiectul definește autoritatea competentă pentru străini ca fiind autoritatea administrativă, subordonată Ministerului Afacerilor Interne, care asigură implementarea politicilor publice, exercitînd atribuții în domeniul integrării străinilor, al readmisiei în conformitate cu acordurile bilaterale, al azilului, precum și alte atribuții stabilite prin actele normative și tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

La fel, sînt prevăzute și o serie de ajustări tehnice în vederea uniformizării terminologiei utilizate în actele normative.

Proiectul a fost adoptat, în lectura a doua, cu votul a 59 de deputați.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
3505 locuitori

Cotiujeni este un sat şi comună din raionul Briceni. Cotiujeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul se află la o distanţă de 12 km de oraşul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3505 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cotiujeni datează din aprilie 1603, cînd aşezarea, cu loc de moară, este întărită lui Nichifor mare vătav de Vaslui.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.