02 aprilie 2013, 09:25 Caleidoscop views 4475
02 aprilie 2013, 09:25 Caleidoscop views 4475

Scenariu cipriot pentru România?

Vineri, 29 martie, în băncile româneşti a putut fi observată o oarecare panică: oamenii îşi transferau banii din băncile mici şi mijlocii în cele mari, depozitele fiind reduse pînă la sume mai mici de 100.000 de euro.

Serghei Utkin, şeful secţiei pentru probleme de integrare europeană de la Institutul de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale, a acordat un interviu pentru ruvr.ru

Vocea Rusiei: De ce românii au fost primii care au reacţionat atît de nervos la situaţia din Cipru?

Serghei Utkin: Este una din cele mai slabe verigi ale UE. Situaţia politică şi economică este problematică: problemele legate de schimbul guvernului, calitatea redusă a sistemului de administrare, declaraţii legate de corupţie din cauza imposibilităţii de a plăti corespunzător salariaţii bugetari. Elita din România este iritată de faptul că UE nu înţelege acest lucru. Eurofuncţionarii, la rîndul lor, nu cred în capacitatea autorităţilor române de a efectua reformele necesare. Situaţia este agravată de preşedintele Traian Băsescu, de care nu sînt mulţumiţi nici românii şi nici cei de peste hotare. Retragerea lui, alegerea unui nou preşedinte al statului ar putea deveni un simbol al noii politici externe româneşti.

România mai are la dispoziţie trei luni pentru a plăti următoarea tranşă din cele 20 de miliarde de euro alocate pentru satisfacerea cerinţelor creditorilor. Ca urmare, salariile din sectorul bugetar sînt reduse cu 25%, iar pensiile, cu 15%, TVA va creşte de la 4% la 24%, unele programe sociale vor fi suspendate. Pentru a plăti datoria externă în 2014, România trebuie să găsească 5,2 miliarde de euro. Poate că românii se tem că asupra lor va fi aplicat scenariul cipriot?

Iată opinia lui Evgheni Gavrilenkov, economist şef la compania de investiţii Troika-Dialog: „Trebuie să înţelegem că problemele Ciprului reies din faptul că activele din sectorul bancar depăşesc de aproape 7 ori volumul PIB. În ceea ce priveşte România, situaţia este complet diferită. Dimensiunile sectorului financiar sînt mult mai mici în comparaţie cu PIB. Acest sector, ca sector independent, există de numai 20 de ani. Nu pot fi excluse nici problemele legate de unele bănci din România. Însă nu cred că va fi o criză sistemică de asemenea amploare, ca cea cipriotă”.

Finanţele europene sînt ca vasele comunicante. Moscova examinează situaţia creată în jurul băncii ruseşti Uniastrum Bank, filiala Bank of Ciprus. Însă ea este finanţată în mod independent, volumul mijloacelor financiare ce se află în conturile corespondente este de numai 6%. Care este volumul pe care îl deţine banca Marfin România, al cărei acţionar principal este Laiki Bank, care urmează să fie închisă? Guvernatorul Băncii Naţionale Române a dat asigurări că situaţia din Cipru nu se va întîmpla în România. El a adăugat că în România nu mai mult de 12 mii de persoane au conturi ce depăşesc 100.000 de euro, iar majoritatea deţinătorilor nu va avea de suferit.

Cuvinte cheie:

criza , economie , bani , Romania

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2178 locuitori

Călugăr este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Frumuşica, Socii Vechi, Socii Noi și Călugăr. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2178 de oameni. Satul Călugăr a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.