|
«Omenirea nu mai înțelege încotro merge știința»
Practic, în fiecare zi putem auzi noutăți din sfera științifică, însă această lume tot mai mult se îndepărtează de lumea ”oamenilor obișnuiți”. De ce, în mod sistematic , omenirea înțelege greșit majoritatea descoperirilor științifice și care este dezavantajul popularizării științei— despre asta filozoful Victor Gorbatov a relatat pentru publicația rusească «Реальное время». (Se publică cu prescurtări ).
— Ce revoluții tehnico-științifice a suportat omenirea în ultimii ani?
— Voi evidenția trei lucruri importante, despre care cunoaște toată lumea. Primul - starea calitativ nouă a internetului: internetul obiectelor. Internetul de primă generație a fost mai degrabă o legătură între corporații și oameni. Dar treptat utilizatori ai internetului vor deveni cele mai obișnuite lucruri, spre exemplu, frigiderul sau ceainicul. Comparativ ci oamenii, ele vor face schimb de informații în fluxuri mult mai mari. Desigur, asta poate duce la transformarea multor instituții sociale. O asemenea tehnologie poate transforma viitorul.
A doua tehnologie, mai exact – un set de tehnologii, - ține de «cyborgizare». Aici intră și interfețele neuronale, care permit creierului să controleze anumite dispozitive, iar persoanelor paralizate – să meargă cu ajutorul exoscheletelor controlate. Aici intră și diverse cipuri și implanturi pentru extinderea memoriei, perfecționarea capacităților fizice și intelectuale ale organismului, amînarea perioadei de îmbătrînire, înlocuirea organelor bolnave și deteriorate. Cum se vede, și aceste tehnologii pot schimba viitorul omenirii — și asta nu extern, ci intern, la nivel de autoînțelegere și autoidentificare.
Al treilea lucru important, cred eu, este inteligența artificială. Se pare, IA a atins un nivel nou, de la care ea poate nu doar completa, ci și depăși inteligența firească. Ce va fi, dacă la un moment dat omul va deveni o anexă a inteligenței artificiale, animăluțul ei preferat? Poate, omenirea își va revizui rolul de coroană a creației, de pisc al progresului? Spre exemplu, în romanul fraților Strugațki «Un miliard de ani înainte de sfîrșitul lumii » a fost formulată ideea cum că adevărata coroană a creației este, posibil, o felie de lămîi și un păhărel de coniac. Iar omul a fost creat doar pentru a cultiva lămîiul și a face coniacul.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1897
- Populația:
- 330 locuitori
Mihailovca este un sat din cadrul comunei Prajila, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Florești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 330 de oameni. Satul Mihailovca a fost menționat documentar în anul 1897.
Comentarii
(0)