21 martie 2013, 09:36 Caleidoscop views 8088
21 martie 2013, 09:36 Caleidoscop views 8088

Omenirea se aventurează dincolo de limitele Sistemului Solar

Sonda spaţială Voyager 1, care a fost lansată de NASA în urmă cu 35 de ani, a trecut în heliosferă şi a devenit primul obiect artificial din istorie care a părăsit Sistemul Solar, scriu cercetătorii americani în articolul publicat în revista Geophysical Research Letters.

Graniţa Sistemului Solar este considerată heliosfera, un fel de balon umplut cu vînt solar.

În afara ei începe spaţiul interstelar, ale cărui caracteristici nu mai depind nici de cîmpul magnetic, nici de fluxul de particule radiate, care provin de la Soare.

Potrivit instrumentelor de la bordul sondei, care a fost lansată în 1977 ea se află în prezent la o distanţă de 18,5 miliarde de kilometri de Soare.

Voyager a devenit cea mai fructuoasă misiune de explorare ştiinţifică a Sistemului Solar din întreaga istorie spaţială a omenirii. Voyager a dezvăluit o serie impresionantă de detalii despre inelele planetei Saturn şi a contribuit la descoperirea inelelor planetei Jupiter. 

Sonda are la bord mesaje de întîmpinare pentru eventualele forme de viaţă extraterestră cu care ar putea să se întîlnească în călătoria interspaţială. Printre dispozitivele de la bord se află un fonograf ce conţine un disc din aur de 12 inch cu informații despre locația Sistemului Solar și a planetei Pămînt, cu sunete şi imagini ce caracterizează cultura terestră,

Cuvinte cheie:

soare , cosmos , Univers

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1569
Populația:
2461 locuitori

Copăceni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gavrilovca, Vladimireuca, Petrovca, Evghenievca, Antonovca și Copăceni. Localitatea este aşezată pe cursul de sus al rîuleţului Ciulucul Mare, la distanța de 7 km de oraşul Sîngerei și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2461 de oameni. Satul Copăceni a fost menționat documentar în anul 1569.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.