15 decembrie 2021, 16:00 Caleidoscop views 2942
Cine controlează mass-media mondială ”independentă”? Operațiunea CIA ”Zeflemistul”
15 decembrie 2021, 16:00 Caleidoscop views 2942

Cine controlează mass-media mondială ”independentă”? Operațiunea CIA ”Zeflemistul”

Vă propunem atenției articolul scriitorului și publicistului rus Victor Astahov, în care autorul cercetează detaliat gradul de libertate și independență a mass-mediei mondiale.

Despre "libertatea de exprimare" în SUA și în lume

Înainte de apariția internetului, mai exact – înainte ca el să fie utilizat masiv (începutul secolului curent), orice informație nedorită pentru difuzare putea fi lesne tăinuită de publicul larg prin secretizarea ei în arhivele statului. Ceea ce reușea să se ”scurgă”, putea fi ”curățat” rapid, iar poporului să i se explice în ziare, la TV sau radio, că toate-s doar intrigi ale dușmanilor care vor să submineze sistemul socialist (în URSS) sau temeliile democrației și sistemul capitalist (respectiv, în SUA).

Anume așa a fost în cazul cărții Deborei Devis "Ecaterina cea Mare: Katharine Graham și imperiul ei Washington Post" (Katharine the Great: Katharine Graham and The Washington Post), tipărită în SUA încă în a. 1979.

Titlul cărții: " Ecaterina cea Mare: Katharine Graham și imperiul ei Washington Post ", evident, vorbește despre proprietara publicației Washington Post Katharine (Ecaterina) Graham, care a preluat administrarea ziarului de la soțul său Philip Graham, după ce acesta s-a sinucis în a.1963. Dar să nu credeți că Katharine a moștenit ziarul de la soț, ea însăși fiind ceva de genul unei văduve întreținute. Istoria este puțin altfel.

Înaintea lui Philip Graham, ziarul a aparținut lui Eugene Isaac Meyer, tatăl Katharinei Graham. Între anii 1930 și 1933 Eugene Isaac Meyer a fost membru al consiliului director SFR și președinte al Sistemului Federal de Rezerve (!), iar în a. 1946 a devenit primul președinte al Băncii Mondiale, fiind pomenit în articolul (Coronavirusul COVID-19 – balonul de probă). Adică, tatăl Katharinei nu era un băietan oarecare, el a prezidat SFR. Adică, a lucrat nemijlocit în interesul acelor băieți (acționarii SFR), care ”ascuțeau” serviciile speciale în interese proprii.

Așa că nu este nimic uimitor în faptul, că autoarea cărții, Debora Devis, o numește pe Katharine Graham Ecaterina cea Mare. Fata are origini respective. La fel, nimic uimitor în faptul, că Philip Graham, ca șef al Washington Post, a fost printre primii care a atras atenția CIA în scopul recrutării. Adică, totul a fost servit și organizat de tatăl Katharinei Graham. Iar însăși Katharina Graham, după suicidul soțului, desigur că a continuat colaborarea fructuoasă cu CIA.

Imediat după apariția cărții Deborei Devis "Ecaterina cea Mare: Katharine Graham și imperiul ei Washington Post", la insistența guvernului SUA, editura a fost nevoită să retragă din comerț tirajul de 20000 de exemplare de carte și să-l distrugă.

Totul – conform principiilor de bază ale societății americane libere! Dar pentru că o parte a tirajului a reușit, totuși, să ajungă la cititori și să producă în societate efectul unei bombe explodate, autoarea – Debora Devis – a fost supusă persecuțiilor. Ordinul a venit chiar ”de sus”.

Dar era îndepărtatul an 1979! În prezent, SUA au mers mult mai departe în ce privește respectarea drepturilor omului și a ”libertății de exprimare”. Mai ales după 9/11. Acum tot mai des omoară, bagă la pușcărie, lecuiesc forțat, ca în cazul Susanei Lindauer (angajată în aparatul Congresului SUA, care a spus adevărul despre 9/11 și despre care am pomenit în articole mai vechi), sau în cel mai bun caz – lipsesc de perspectivele unei cariere, uneori chiar și de un loc de muncă și deci – de mijloace de existență.

Așa a fost, desigur, nu numai soarta cărții Deborei Devis, însă noi o folosim ca exemplu, deoarece această carte este sursa principală a celor despre ce vom vorbi în continuare.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

mass-media , SUA

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
769 locuitori

Parcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Parcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 4 km de orașul Șoldănești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 769 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Parcani datează din anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.