12 martie 2015, 09:44 Caleidoscop views 11287
12 martie 2015, 09:44 Caleidoscop views 11287

Cum obţii date dintr-un smartphone parolat? Îl pui în congelator

Se pare că frigul este un aliat al celor ce vor să obţină date dintr-un smartphone cu Android parolat. Procedeul nu este o noutate, însă a fost folosit cu succes de curînd de către o echipă de cercetători de la o universitate din Germania. Ei au reuşit să salveze datele din memoria RAM a unui Samsung Galaxy Nexus prin procedeul pe care l-au numit FROST (Forensic Recovery of Scrambled Telephones).

Cum funcţionează? Se ia un smartphone, blocat cu cod PIN sau desen personalizat şi se răceşte pînă la temperatura de -15 grade Celsius. Datorită temperaturii reduse, cipul de memorie RAM îţi păstrează datele în el o perioadă după ce pierde alimentarea. Pentru a le accesa, telefonul este scos repede din congelator, i se înlocuieşte bateria cu una caldă, încărcată şi este forţat să repornească. Cercetătorii germani au obţinut astfel din telefon imagini, emailuri şi lista cu ultimele pagini web accesate. În anumite cazuri se poate obţine şi cheia pentru decriptarea informaţiilor stocate în memoria smartphone-ului.

Se pare că singura modalitate de protejare împotriva acestui atac este ca telefonul să fie oprit atunci cînd ajunge pe mîna unor persoane răuvoitoare. Breşa de securitate descoperită ar putea să afecteze şi alte telefoane, deoarece exploatează o particularitate fizică a cipurilor de memorie.

Cuvinte cheie:

gadgeturi , tehnologie , telefon

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
80 locuitori

Cuşelăuca este un sat din cadrul comunei Cotiujenii Mari, raionul Soldăneşti. Satul Cușelăuca este situat la distanța de 30 km de orașul Șoldănești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 80 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Cușelăuca datează din anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.