18 februarie 2013, 14:54 Caleidoscop views 6808
18 februarie 2013, 14:54 Caleidoscop views 6808

Lumea în reţele de urmărire totală

Postînd pe internet fotografiile personale cu diferite comentarii, cei mai mulţi internauţi nu se gîndesc că intră în mod voluntar sub controlul multor persoane şi organizaţii interesate. Unele companii se specializează pe dezvoltare de software-uri specializate în urmărirea activităţii oamenilor cu ajutorul datelor postate pe reţelele sociale cu acces liber.

Pentru a nu provoca discuţii inutile, astfel de programe se dezvoltă în secret. Recent, ziariştii de la The Guardian au vorbit despre cel mai nou program pentru computer RIOT (Rapid Information Overlay Technology), creat de compania americană de apărare Raytheon. Elaborînd şi comparînd informaţiile adunate pe site-urile Twitter, Facebook, Foursquare etc., softul prezintă în cele mai mici detalii viaţa de zi cu zi a „obiectelor” supravegheate. Urmăritorul primeşte o schemă detaliată a relaţiile individului cu colegii, cunoscuţii şi rudele. Harta de deplasare a „obiectului” cu indicarea amănunţită a traseelor este inclusă. Programul RIOT aproape că face portretul psihologic al omului, incluzînd obiceiurile lui, slăbiciunile ba chiar potenţialele motive pentru o acţiune sau alta.

De fapt, noi toţi trăim de cîţiva ani sub control, a declarat în interviul pentru Vocea Rusiei Anton Korobkov-Zemlianski, expert media.

„Datele pe care noi le postăm în acces liber pe internet nu este greu să fie adunate chiar şi cu ajutorul motoarelor de căutare, nemaivorbind de programele speciale. De aceea întrebarea este cine are nevoie să ne urmărească?”.

Organele de ordine, serviciile speciale pot destul de eficient să urmărească şi să controleze oamenii cu ajutorul reţelelor sociale, declară Roman Romacev, directorul general al Agenţiei de Tehnologii R-Tehno. Însă nu este vorba despre o urmărire totală, a subliniat el în interviul pentru Vocea Rusiei.

„Dacă postaţi anumite informaţii despre voi pe reţelele sociale, fiţi pregătiţi ca acestea să poată fi folosite împotriva voastră. De exemplu, nu se recomandă postarea de informaţii despre familie, despre locurile pe care le vizitaţi, despre imobiliarele pe care le deţineţi sau despre mijloacele de transport”.

Potrivit lui Roman Romacev, crearea unor astfel de programe, precum RIOT, reprezintă doar o nouă etapă în dezvoltarea internetului.

Şi totuşi ne apropiem de momentul în care vom fi urmăriţi peste tot: atît în spaţiul virtual, cît şi în cel real. Deja acum în marile orale sunt instalate camere de supraveghere în fiecare colţ. În SUA, compania DARPA lucrează la crearea unui complex cibernetic capabil să depisteze potenţialii infractori în mulţimile mari de oameni. În banca electronică de date se vor posta modele de comportament normal şi suspect. Nu este exclus ca treptat să se transpună în realitate filmul antiutopic „Raport Special”, regizat de Steven Spielberg, în care nici măcar intenţia, ci pur şi simplu gîndul la o infracţiune reprezintă un motiv de arest sau nimicire a potenţialului infractor.

Apropo, dacă e să dăm crezare experţilor, deocamdată nici controlul din reţea, nici supravegherea video nu pun în pericol cetăţeanul de rînd. Dacă el nu are probleme cu legea şi dacă nu se distinge prin bogăţii prea mari, nu trebuie să se teamă că este în vizorul serviciilor speciale, criminalilor, teroriştilor şi hoţilor.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
3505 locuitori

Cotiujeni este un sat şi comună din raionul Briceni. Cotiujeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul se află la o distanţă de 12 km de oraşul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3505 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cotiujeni datează din aprilie 1603, cînd aşezarea, cu loc de moară, este întărită lui Nichifor mare vătav de Vaslui.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.