26 ianuarie 2015, 09:40 Caleidoscop views 13328
26 ianuarie 2015, 09:40 Caleidoscop views 13328

Cum arată o gaură neagră?

Astronomii americani au dat publicităţii o fotografie a modului în care ar putea arăta o gaură neagră, scrie Daily Mail.

Găurile negre sînt invizibile, deoarece nici măcar lumina nu poate scăpa de forţa lor de atracţie, însă astronomii sînt de părere că marginile acestora ar putea fi vizibile, datorită radiaţiilor emise de materie cînd este atrasă în interior.

Plecînd de la această premisă, astronomul Ayman bin Kamruddin de la Universitatea din California a prezentat imaginea de mai sus, cu ocazia celei de-a 221-a întîlniri a Societăţii Astronomice Americane. „În imediata apropiere a găurilor negre se produc fenomene fizice foarte interesante. Tehnic vorbind, în imagine nu se vede o gaură neagră, ci împrejurimile ei”, a explicat Kamruddin.

Trebuie precizat că „fotografia” de faţă este o reprezentare pur teoretică, bazată pe observarea unei găuri negre din galaxia noastră. Totuşi, astronomii spun că, în cinci ani, ar putea realiza o imagine reală cu împrejurimile unei găuri negre, folosind un telescop foarte puternic, aflat în prezent în construcţie.

Cuvinte cheie:

cosmos , Astronomie , gaura neagra

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9325 mii locuitori
Logo

Ocniţa este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ocniţa. Amplasat  pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cu Ucraina, oraşul se află la o distanţă de 230 km de Chișinău. Ocniţa este cel mai nordic punct feroviar din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9325 locuitori. Apariţia Ocniţei este legată de construcţia, la sfîrşitul secolului XIX, a căii ferate Bălţi-Cernăuţi. Localitatea Ocniţa, care a stat la originile oraşului de azi, a apărut pe lîngă staţia Ocniţa în anul 1897.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.