30 octombrie 2020, 12:30 Caleidoscop views 2678
Corporația monștrilor nu este un desen animat
30 octombrie 2020, 12:30 Caleidoscop views 2678

Corporația monștrilor nu este un desen animat

Le numim platforme de servicii și credem că ele există pentru a ne presta servicii. Între timp, ele demult au devenit dominantele situației. Cei cinci giganți IT, numiți și FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix și Google), influențează într-o măsură tot mai mare viața fiecărui om în parte și a omenirii în întregime.

Au conștientizat-o și autoritățile SUA, după ce au descoperit că giganții IT - Facebook, Amazon, Google și Apple - fac abuz de situația lor de monopolist, și intenționează să le lipsească de putere. Numai de n-ar fi prea tardivă această intenție...

Își permit prea multe

Congresul SUA a făcut totalurile unui studiu vast privind activitatea celor mai mari companii IT, și a propus separarea lor. Raportul susține că giganții digitali au construit monopoluri aidoma celor care au existat în SUA pe vremea economiei petroliere și elanului feroviar. Congresmenii propun adoptarea unei legi noi, care ar interzice deținerea unor platforme și promovarea concomitentă a propriilor produse pe aceste platforme. Pretențiile față de Facebook s-au iscat după ce în a.2012 a fost procurată Instagram: politicienii se arată convinși că în acest fel compania nu a salvat un startup promițător, ci a înlăturat un concurent. Despre Amazon, congresmenii cred că aceasta a ocupat poziții dominante în comerțul online cu amănuntul prin subminarea altor furnizori și comercianți. Apple deține monopolul pe piața aplicațiilor mobile pentru iOS, iar Google este monopolist în sfera motoarelor de căutare și pe piața publicitară. În plus, giganții tehnologiilor ar putea fi obligați să își facă serviciile compatibile cu concurenții.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

servicii , internet

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
61 locuitori

Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Hănăsenii Noi, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 61 de oameni. Satul Nicolaevca a fost menționat documentar în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.