18 noiembrie 2012, 11:05 Caleidoscop views 5667
18 noiembrie 2012, 11:05 Caleidoscop views 5667

Aveți încredere în previziunile despre caniculă

Centrul Național pentru Cercetare Atmosferică (SUA) a concluzionat că modelele computerizate care prezic un salt mare al temperaturilor la nivel global, sînt mai precise.

Oamenii de știință au analizat cît de bine cele 16 de modele de top reproduc umiditatea relativă în zonele tropicale și subtropicale. Ei au luat în considerare datele dispozitivelor NASA AIRS (sonda Aqua) și CERES, care este utilizat de cîțiva sateliți.

S-a stabilit că acele modele climatice care reflectă cel mai bine procesele complexe legate de umiditate și formarea norilor și au o mare influență asupra climei, prezic cea mai mare creștere a temperaturii din cauza creșterii concentrațiilor gazelor cu efect de seră în atmosferă.

Toate modelele climatice majore sînt bazate pe legile fizicii care guvernează atmosfera. Cu toate acestea, din cauza dificultății de transfer a acestor interacțiuni în limbajul calculatorului, modelele diferă puțin unele de altele. În plus, unele procese (cum ar fi cele asociate cu norii) se produc la nivel micro, și, astfel, sînt dificil de a fi monitorizate și, prin urmare, modelate. Cu toate acestea, progresele înregistrate în domeniul observațiilor prin satelit sînt incontestabile și permite corectarea modelelor, ceea ce s-a întîmplat în acest caz.

Studiul este publicat în revista Science.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1710
Populația:
345 locuitori

Balinţi este un sat din cadrul comunei Iarova, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Balinți a fost menționat documentar în anul 1710.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.