O nouă cometă se îndreaptă spre Pămînt
Foto: cs5697.vk.com |
La sfîrşitul lui 2013 şi începutul lui 2014, un corp masiv, extrem de strălucitor ar putea apărea, în toată splendoarea lui, pe cerul nostru. Este vorba despre o cometă, denumită "2012 S1”, care a fost descoperită în septembrie anul acesta de către astronomii Vitali Nevski (Belarus) şi Artiom Novicionok (Rusia), scrie compulenta.ru. Prezenţa ei a fost confirmată de Observatorul Remanzacco din Italia, cercetătorii susţinînd că această cometă "este remarcabil de strălucitoare în această fază timpurie”.
Dacă predicţiile specialiştilor sunt corecte, cometa va fi vizibilă cu ochiul liber începînd cu ultima lună a lui 2013, va străluci mai ceva ca o Lună plină şi va lumina mult mai puternic ca memorabila cometă Hale-Bopp (foto) care ne-a încîntat privirile în 1997, informează National Geographic. "2012 S1” se află, în prezent, la 990 de milioane de kilometri de Pămînt. În octombrie 2013, se va găsi la circa 10.000.000 de km distanţă de Marte, în noiembrie – la 1.800.000 de km de centrul Soarelui, iar în decembrie, cu aproximativ o săptămînă înainte de Anul Nou, ea se va afla la 60.000.000 de km de Terra.
Cometa "2012 S1”, o bilă masivă din gheaţă şi roci, are o magnitudine de luminozitate estimată la -16, în vreme ce strălucirea excepţională a Soarelui este de magnitudine -26.
În prezent, cometa este greu de observat chiar şi cu cele mai performante telescoape, însă astronomii care au descoperit-o în Constelaţia Cancer spun că aceasta pare să aibă traiectoria cometei 1680/V1 (denumită "Marea Cometă”). Potrivit lui Raminder Singh Samra, expert în astronomie la Centrul Spaţial H.R. MacMillan din Vancouver, Canada, originea acestui corp ceresc care ar avea trei kilometri diametru este necunoscută. Unii specialişti susţin că "2012 S1” ar putea proveni din Norul Oort, un conglomerat de comete a cărui existenţă nu a fost confirmată pînă în prezent. Astronomii susţin că soarta cometei se va decide atunci cînd ea se va afla în vecinătatea Soarelui. Din cauza apropierii de Soare – forţa de gravitaţie a acestuia va încerca să o atragă ca un magnet-, dar şi din cauza căldurii extreme emise de Astrul zilei, cometa "2012 S1” s-ar putea dezintegra, iar toată splendoarea ei s-ar risipi în spaţiu.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1638
- Populația:
- 1821 locuitori
Sîrcova este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sîrcova și Piscărești. Satul Sîrcova este situat la o distanță de 20 km de orașul Rezina și la 107 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1821 de oameni. Satul Sîrcova a fost menționat documentar în anul 1638.
Comentarii
(0)