05 noiembrie 2012, 16:33 Caleidoscop views 5847
05 noiembrie 2012, 16:33 Caleidoscop views 5847

Încălzirea globală: a fi sau a nu fi?

La sfîrşitul lunii noiembrie, în capitala Qatarului, Doha, va începe Conferinţa Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice. Încălzirea globală continuă şi nimeni nu ştie cum s-o oprească. Totodată, printre oamenii de ştiinţă există şi persoane care consideră că nu trebuie să luptăm cu încălzirea globală, notează ruvr.ru.  

Încălzirea globală este cauzată de emisiile de CO2, Acesta este un produs al activităţii umane, emis în atmosfera Terrei în cantităţi uriaşe. Totodată există opinia că omul, în principiu, nu este capabil să influenţeze radical clima planetei. Iar toate discuţiile despre încălzire sunt „o conspiraţie” a alarmiştilor, politicienilor şi industriaşilor.

Pînă nu de mult s-a încercat să se combată încălzirea globală şi alte modificări ale climei prin limitarea emisiilor de carbon de la toate întreprinderile posibile.

Lupta s-a dus în conformitate cu Convenţia ONU privind schimbările Climatice şi cu acordurile conexe restrictive. Aceste restricţii s-au dovedit a fi insuficiente. În plus, principalii producători de CO2 (China, India şi în principal SUA) nu şi-au luat niciun fel de obligaţii din considerente economice. Prin urmare, nu este posibilă reducerea emisiilor de carbon.

În prezent, oamenii de ştiinţă propun să se scape de CO2 direct în atmosferă sau pur şi simplu să se protejeze Pămîntul de razele solare în exces. Însă urmările implicării omului în sinteza naturală sunt imprevizibile, a declarat pentru Vocea Rusiei Aleksei Kokorin, coordonatorul programului „Climatul şi energia” din cadrul Fondului Naturii Sălbatice.

„Teoretic se pot chiar capta emisiile de CO2 din atmosferă – există o astfel de tehnologie – şi pompa, de exemplu, în pămînt sau în adîncimea oceanului. Problema este că în momentul de faţă este mai ieftin să ne ocupăm de economisirea energiei, eficienţa energetică şi dezvoltarea energiei din surse regenerabile. Pe de altă parte, există posibilităţi teoretice de a influenţa direct clima, de exemplu, prin eliberarea în atmosferă a aerosolilor de sulfat. Însă aceste lucruri sunt foarte periculoase. Putem să schimbăm puternic clima şi dacă recurgem, de exemplu, la aerosolii de sulfat, putem să ne trezim într-o epocă glaciară”.

Profesorul Vladimir Klimenko se întreabă retoric dacă trebuie să luptăm împotriva încălzirii globale.

„Din punctul meu de vedere, nu trebuie, deoarece raportul dintre factorii antropici şi naturi este de asemenea natură că viteza creşterii temperaturii în următoarele decenii va fi mai mică decît cea atinsă în ultimii 30 de ani şi care a speriat comunitatea mondială. Unul dintre cei mai importanţi factori este scăderea activităţii solare. Prin urmare, se reduce căldura pe care Terra o primeşte de la Soare. Astfel, Soarele se opune creşterii efectului de seră. Problema constă în totalitatea factorilor care influenţează clima”.

Potrivit lui Klimenko, dacă pentru cea mai mare parte a Rusiei creşterea temperaturii poate avea chiar o serie de urmări pozitive, pentru multe ţări africane şi state insulare din Oceanul Pacific schimbările climei pot fi fatale. Despre urmările negative sau pozitive ale încălzirii globale trebuie să se vorbească doar într-un aspect geografic concret.

Cuvinte cheie:

descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
1075 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 16 km de oraşul Donduşeni şi la 252 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1075 de oameni. Prima atestare documentară a satului Horodişte datează din anul 1679.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.