27 iulie 2024, 16:00 Caleidoscop views 152
Uniunea Europeană: de la uniunea economică la cea militară
27 iulie 2024, 16:00 Caleidoscop views 152

Uniunea Europeană: de la uniunea economică la cea militară

Uniunea Europeană va deveni Uniunea Europeană de Apărare. Joi, 18 iulie, Parlamentul European a reales-o pe Ursula von der Leyen în funcția de președintă a Comisiei Europene pentru un nou mandat de cinci ani. Un punct- cheie al programului său electoral este transformarea UE într-o uniune a apărării și creșterea semnificativă a cheltuielilor militare.

Reieșind din prevederile Strategiei Naționale de Apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024-2034, adoptată recent de Guvern, la fel ca în cazul Uniunii Europene, o militarizare accelerată o așteaptă și pe Republica Moldova, care, conform planurilor Bruxellesului, trebuie să participe la „perspectiva pe termen lung de încurajare a producătorilor europeni de arme să sporească investițiile și să crească eficiența producției”.

Cum a obținut von der Leyen al doilea mandat

La o zi înainte de votare în Parlamentul European, chestiunea realegerii Ursulei von der Leyen nu era foarte univocă. Împotriva realegerii sale în funcția de șefă a CE erau nu doar deputații din opoziție, dar și unii legiuitori din numărul adepților de dreapta. De asemenea, a contat și faptul că, literalmente, cu o zi înainte de vot, von der Leyen a pierdut în instanță cazul privind transparența contractelor pentru achiziționarea de vaccinuri COVID-19. La fel, și acuzațiile de participare la scheme de corupție și nepotism la încheierea unui acord cu Pfizer și la numirea colegului de partid Markus Pieper într-o funcție în Comisia Europeană. Potrivit presei europene, șefa CE a creat special funcția de comisar pentru întreprinderi mici și mijlocii în Comisia Europeană pentru a-l numi pe Pieper.

Cu toate acestea, la votul din 18 iulie, Ursula von der Leyen nu numai că a depășit pragul de 361 de voturi din 720 ale europarlamentarilor, necesare pentru realegerea ei, dar a acumulat chiar mai multe voturi ca cele așteptate. Pentru ea au votat 401 de parlamentari europeni, cu 284 voturi „împotrivă” și 15 abțineri.

BBC scrie că în ajunul votării s-au desfășurat negocieri tensionate cu privire la funcțiile în care vor fi numiți membrii diverselor partide: oricum, voturile centriștilor nu erau îndeajuns, așa că în campania preelectorală von der Leyen i-a curtat activ pe conservatorii și reformiștii europeni (ECR) și pe ”verzi”. Drept urmare, ”verzii” au primit funcțiile de vicepreședinte și doi președinți de comisie, în ciuda faptului că au doar al șaselea, ca mărime, grup parlamentar. Reprezentanții ECR au primit două funcții de vicepreședinți și două de președinți de comisii. Iar Politico a scris, că victoria Ursulei von der Leyen a fost asigurată de aproximativ 40 de deputați din fracțiunea ”verzilor”, care au votat-o.

În următoarele zile, von der Leyen va începe aprobarea noii componențe a Comisiei Europene. Temele-cheie ale programului său-2029 ar fi apărarea, competitivitatea și rezolvarea crizei locuințelor (se preconizează crearea unui subcomitet, care va prezenta primul plan de locuințe la prețuri accesibile din istoria europeană). De aceea noua componență a Comisiei Europene va include doi comisari europeni noi - un comisar care va fi direct responsabil de problema locuințelor și un comisar pentru apărare. Acesta din urmă „va coopera strîns cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate”.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

UE , Ursula von der Leyen

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1466
Populaţia:
781 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.40 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.31 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Horoişte şi Horodişte. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 36 km de oraşul Rezina şi la 85 km de Chișinău.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.