De ce oamenii ajunși la putere se desprind de realitate
Oamenii care se pomenesc în vîrful piramidei, fie ei lideri politici sau șefi de corporații de multe ori se comportă cu aroganță și egoist. Despre aceștia se spune: "Puterea i s-a urcat la cap".
Guy Claxton de la Universitatea din Winchester (Marea Britanie) consideră că acțiunile celor aflați la putere pot fi asociate cu dizabilitățile intelectuale, relatează BBC.
La conferința "Intoxicarea cu putere", organizată de Societatea Regală de Medicina, cercetătorul va prezenta un raport, în care va argumenta că rațiunea umană este formată din mai multe sisteme mentale. În cazul în care armonia lor este distrusă, procesul decizional devine nesigur și chiar periculos. În loc să analizeze opțiunile posibile și consecințele lor, liderii prea des se bazează pe decizii impulsive.
Confruntîndu-se cu acuzațiile de aroganță, un lider se poate restructura în încercarea de a se înșela pe sine însuși și a intra într-o stare pe care G. Claxton o numește orgoliu mesianic. Potentații încep să spună că, în realitate, ei doar demonstrează smerenie, ascultînd de voința unei ființe supreme sau Dumnezeul interior.
Cel mai bun mijloc de combatere a autoaprecierii ridicate este umorul. Iată de ce, crede savantul, la curțile regale erau ținuți bufonii. Conducătorilor din cînd în cînd li se reamintea că, în realitate, ei sînt doar niște oameni.
O altă ispită care îi așteaptă pe cei de la putere – lipsa de compasiune.
Cercetările neurologice au arătat că creierul uman reacționeaza la durerea altei persoane, cauzînd un disconfort în terminațiile nervoase ale organismului, parcă ar reflecta durerea altuia. În același timp, s-a constatat că cu cît mai puțin celălalt seamănă cu tine, cu atît mai mică este empatia. Și Jamie Ward de la Universitatea din Sussex (Marea Britanie), este de părere că, în cazul napoleonilor acționează aceeași lege, doar ei nu văd un egal în persoana cu un statut social inferior...
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
- Planeta a început să trăiască într-o altă dimensiune
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1570
- Populația:
- 1997 locuitori
Cubolta este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cubolta și Mărășești. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Sîngerei, și la 155 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1997 de locuitori. Satul Cubolta a fost menționat documentar în anul 1570.
Comentarii
(0)