30 septembrie 2012, 10:15 Caleidoscop views 3153
30 septembrie 2012, 10:15 Caleidoscop views 3153

Japonezii au prezentat tehnologia de stocare veșnică a datelor

Compania japoneză Hitachi anunță că a găsit soluția prin care datele pot fi păstrate, practic, pentru totdeauna. Compania a prezentat o metodă prin care informația poate fi stocată pe benzi de quartz pentru "sute de milioane de ani". Acest suport rezistă la temepraturi extreme și la alte condiții de mediu ostile, fără să se degradeze, anunță 2.hitachi.com.

Potrivit Hitachi, volumul de informații digitale generat îin fiecare zi este uriaș și crește exponențial, însă pînă acum omenirea nu a găsit o metodă de a-l păstra pentru multă vreme pe același suport.

Informațiile digitale nu vor supraviețui mai mult de 100 de ani, în condiții de stocare optime, în cazul în care oamenii dispar de pe planetă în acest moment. Dupa 1.000 de ani, urmele lăsate de prezența omului pe Terra vor fi greu de găsit.

Cu noua tehnologie Hitachi vom putea salva cunoștințele umanității, pînă cînd o altă specie inteligentă va popula planeta.

Tehnologia Hitachi se bazează pe mici puncte făcute pe o sticlă subțire de quartz. Informația poate fi citită cu un microscop optic adaptat. "Indiferent cît de avansate vor fi computerele în viitor, datele vor fi ușor de citit", a spus un cercetător de la Hitachi.

Sistemul de stocare bazat pe quartz dezvoltat de Hitachi este un pătrat cu latura de 2 centimetri și cu o grosime de doar 2 milimetri. Cipul este rezistent la chimicale și nu este afectat de undele radio sau apă. Mai mult, poate fi expus la temperaturi de 1.000 grade Celsius timp de două ore fără a se degrada. 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Populația:
425 locuitori
Prima atestare:

Rusca este un sat din cadrul comunei Lăpușna, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Hîncești și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 425 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.