29 septembrie 2012, 09:55 Caleidoscop views 6208
29 septembrie 2012, 09:55 Caleidoscop views 6208

Curiosity a găsit pe Marte albia unui rîu

Vehiculul Curiosity al NASA a descoperit albia unui rîu antic pe Marte, aceasta fiind prima dovadă că pe Planeta Roşie a existat la un moment dat apă în formă lichidă, scrie Gizmodo.

Curiosity a trimis o fotografie cu fundul rîului, rocile fiind similare celor găsite în albiile rîurilor de pe Pămînt, notează sursa.

Specialiştii NASA au studiat pietrişul din imagini şi au stabilit că rîul avea un curs foarte rapid. „Judecînd după mărimea pietrelor, acestea nu puteau fi transportate de vînt, ci numai de apă. Viteza rîului ar fi trebuit să fie în jur de un metru pe secundă”, a declarat profesorul William Dietrich de la Universitatea din California.

Gizmodo scrie că, acum, Curiosity va încerca să stabilească felul în care arăta Planeta Roşie, atunci cînd exista apă în formă lichidă. „Un curs lung de apă reprezintă un mediu locuibil”, explică John Grotzinger de la Laboratorul Mars Science. Savanții consideră că descoperirea este „uriaşă”, putînd reprezenta dovada că a existat viaţă pe Marte.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
2302 locuitori

Nimoreni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Nimoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ialoveni și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2302 oameni. Satul Nimoreni a fost menționat documentar în anul 1545.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.