02 septembrie 2012, 09:45 Caleidoscop views 7649
02 septembrie 2012, 09:45 Caleidoscop views 7649

Lumea trebuie să fie gata pentru majorarea prețurilor la alimente

Secetă în SUA și pe coasta Mării Negre, musoni slabi în India, foame în Africa ... Lumea se așteaptă la o nouă rundă de criză alimentară, spun experții.

Asia practic nu a fost afectată de dezastru – grație unei recolte extraordinare de orez, dar "Big 20" țări dezvoltate și care se dezvoltă activ se vor confrunta cu o creștere puternică a prețurilor la produsele alimentare, scrie compulenta.ru.

În acest an s-au produs destule evenimente meteorologice nefavorabile, ceea ce va duce la recolte foarte scăzute. Astfel, Statele Unite se așteaptă la o recolta slabă de porumb, iar Rusia – de soia. Ca rezultat va crește presiunea asupra prețurilor, similar cu ceea ce am văzut în anii 2007-2008, cînd prețurile mondiale la grîu și orez au crescut de aproape două ori.

48 de state americane au trăit cea mai fierbinte lună iulie în istoria observațiilor, iar  statele agricole au cunoscut cea mai gravă secetă din anul 1950 pînă în prezent. Se așteaptă cea mai mică recoltă de porumb din ultimii șase ani. Cel mai probabil, prețurile la porumb și la soia vor urca la niveluri record. Ar trebui remarcat faptul că, de la începutul verii în Statele Unite a ucrescut prețurile la cereale, iar la porumb - cu 40%.

În același timp, în prima jumătate a anului, producția de cereale în China a ajuns la 1,3 trilioane de tone – cu 2,8% mai mult decât în ​​2011. În plus, se vorbește că Australia ar putea ajuta restul lumii. Cu alte cuvinte, produse alimentare vor fi, dar la prețuri diferite.

Cuvinte cheie:

comert , natura , seceta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9325 mii locuitori
Logo

Ocniţa este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ocniţa. Amplasat  pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cu Ucraina, oraşul se află la o distanţă de 230 km de Chișinău. Ocniţa este cel mai nordic punct feroviar din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9325 locuitori. Apariţia Ocniţei este legată de construcţia, la sfîrşitul secolului XIX, a căii ferate Bălţi-Cernăuţi. Localitatea Ocniţa, care a stat la originile oraşului de azi, a apărut pe lîngă staţia Ocniţa în anul 1897.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.