25 iulie 2013, 11:48 Caleidoscop views 11540
25 iulie 2013, 11:48 Caleidoscop views 11540

Obiceiul împiedică asimilarea de noi cunoştinţe, indiferent de vîrstă


Foto: compulenta.ru 

Se crede că, odată cu vîrsta se diminueazăcapacitățile de învățare. Dar, conform oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Michigan (SUA), nu este problema vîrstei, ci a obișnuinței: este la fel de dificil să recalifici tinerii care sînt obişnuiţi cu anumite reguli, scrie Medical Xpress.

Experimentul a implicat 67 de studenți, fiecare dintre care trebuia să realizeze o activitate care necesită o atenţie sporită. Voluntarilor le-au fost arătate combinații similare de litere - de exemplu, MMMMM sau NNMNN. Daca M se afla la mijloc trebuia apăsat un buton, dacă N - un altul. Regula este simplă, dar susceptibilă de erori frecvente. În acelaşi timp, în laborator, se înregistra activitatea electrică a creierului participanților. După ce sarcina se trealiza de cincizeci de ori, regula se schimba: butoanele M şi N se schimbau cu locul.

După aceasta, participanţii la experiment au început să comită mai multe erori, una după alta. Creierul depunea un efort mai mare pentru monitorizarea respectării normelor şi mai puţin urmărea erorile. Adică omul se străduia să țină minte regula nouă și mai puțin urmărea erorile.

Prea multă energie se cheltuie pentru a se distanța de ceea ce este vechi, regulile obişnuite şi să se acţioneze după reguli noi - mai ales dacă aveţi de a face cu acelaşi obiect. Cu alte cuvinte, calul bătrîn deaceea nu trage brazda nouă, că o trage foarte bine pe cea veche.

Inerţia puternică a obiceilui lasă neputincios nu creierul bătrîn, far și cel tînăr.

Cuvinte cheie:

studii , om

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
528 locuitori

Dobrogea Nouă este un sat din cadrul comunei Dobrogea Veche, raionul Sîngerei. Localitatea se află la 32 km de orașul Sîngerei și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 528 de oameni. Satul Dobrogea Nouă a fost întemeiat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.