28 iunie 2012, 15:35 Caleidoscop views 6417
28 iunie 2012, 15:35 Caleidoscop views 6417

A fost stabilit recordul absolut de temperatură

În timpul unui experiment, fizicienii americani au reuşit să încălzească substanţa pînă la 4 trilioane de grade Celsius, ceea ce este de 250.000 de ori mai mult decît temperatura din centrul Soarelui.

Oamenii de ştiinţă de la LHC au izbit nucleele atomilor de aur, care aproape au atins viteza luminii. Scopul lor a fost de a obține material care, se presupune că a existat în primele microsecunde după apariția Universului. Astfel ei au stabilit un record absolut de temperatură şi au intrat în Guinness Book of Records.

Cu toate acestea, canadienii au concurenţi serioşi de la laboratorul CERN, care are o aparatură mai puternică. Însă, rezultatele oficiale ale măsurării temperaturii de către fizicienii europeni nu au fost publicate şi de aceea recordul înregistrat este atribuit oamenilor de ştiinţă din Canada.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
5014 locuitori

Tomai este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Tomai este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 5014 locuitori. Satul Tomai a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.