30 iunie 2012, 10:10 Caleidoscop views 9544
30 iunie 2012, 10:10 Caleidoscop views 9544

Astăzi un minut va avea 61 de secunde

Trecerea între 30 iunie şi 1 iulie nu se va face ca de oicei, la 23.59 de minute şi 59 de secunde, ci la 23.59 de minute şi 60 de secunde. Astfel va fi posibil ca timpul universal indicat de ceasurile atomice să compenseze avansul faţă de cel realizat de rotaţia Pămîntului.

În ”timpul universal coordonat” (UTC), numit şi GMT, trecerea între 30 iunie şi 1 iulie se va face nu ca de oicei, la 23.59 de minute şi 59 de secunde, ci la 23.59 de minute şi 60 de secunde.

Noel Dimarcq, directorul laboratorului Syrte de la Observatorul din Paris spune că, înainte de 1972, pentru a şti ora, se lua în considerare poziţia unui astru, Soarele sau alte corpuri celeste. Astăzi, timpul este construit, stabilit şi măsurat cu ajutorul ceasurilor atomice care sînt infinit mai stabile decît timpul astronomic.

Parcul mondial care cuprinde cîteva sute de ceasuri utilizate la stabilirea Timpului atomic internaţional măsoară modificările interne ce intervin în atomii de cesiu şi permit împărţirea unei secunde în aproape 10 miliarde de mici gradaţii.

O rotaţie a Pămîntului în jurul lui însuşi este în august mai scurtă cu una la două milisecunde decît o rotaţie efectuată în februarie.Timpul dat de orientarea Pămîntului sfîrşeşte prin a devia de la timpul atomic. Pentru a evita ca diferenţa dintre cele două să nu fie prea mare, comunitatea internaţională - printre care Serviciul internaţional penru rotaţia terestră şi sisteme de referinţă (IERS) din cadrul Syrte - a decis să adauge o secundă la UTC, explică Noel Dimarcq.

De fiecare dată cînd diferenţa se apropie de 0,9 secunde, IERS intră în acţiune şi anunţă faimoasa ”secundă intercalară”, aplicată numai pe 31 decembrie sau 30 iunie. Un asemenea eveniment este prin definiţie neregulat ca şi rotaţia Pămîntului. De exemplu, ultimul a avut loc pe 31 decembrie 2008, iar pe 30 iunie se va adăuga a 25-a secundă la timpul universal de la introducerea acestui sistem.

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
3765 locuitori

Hîjdieni este un sat şi comună din raionul Glodeni. Hîjdieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Glodeni și la 181 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3765 de oameni. Satul Hîjdieni a fost atestat documentar în anul 1602.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.