23 iunie 2012, 11:05 Caleidoscop views 3916
23 iunie 2012, 11:05 Caleidoscop views 3916

Google va salva limbile pe cale de dispariţie

Grupul de internet Google a anunţat, miercuri seară, lansarea unui site destinat conservării limbilor pe cale de dispariţie, intitulat "proiectul limbilor în pericol", informează blogul oficial al companiei.

"Documentarea celor peste 3.000 de limbi şi dialecte care sînt pe cale de dispariţie este o etapă importantă în conservarea diversităţii culturale, în aducerea unui omagiu cunoştinţelor rămase de la strămoşii noştri şi în oferirea unui suport tinerilor", a transmis Google.

"Tehnologiile pot veni în sprijinul acestor eforturi, ajutînd oamenii să creeze înregistrări de calitate înaltă a limbajului strămoşilor lor, adesea ultimii vorbitori ai acestor limbi, punînd în contact comunităţile disparate cu mediile sociale şi facilitînd învăţarea limbilor", au mai spus reprezentanţii Google.

Grupul de internet vrea să cedeze "în cîteva luni" gestionarea acestui site unui laborator universitar - Institutul pentru tehnologie şi informaţii despre limbi străine de la Universitatea din Michigan de est - şi Consiliului cultural al primelor populaţii.

Google a precizat că acest proiect beneficiază de finanţare din partea asociaţiei sale caritabile Google.org şi a invitat alte organizaţii să se alăture acestei iniţiative.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
458 locuitori

Uşurei este un sat din cadrul comunei Răcăria, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîșcani și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Uşurei a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.