01 mai 2012, 09:25 Caleidoscop views 3954
01 mai 2012, 09:25 Caleidoscop views 3954

Cîţi megabytes are creierul unui om?

Pornind de la această declaraţie, redactorii Slate.com arată care este capacitatea de stocare a creierului uman. Majoritatea cercetătorilor spun că creierul uman găzduieşte între 10 terabytes şi 100 de terabytes (un terabyte este egal cu 1.000 de gigabytes sau cu un milion de megabytes).

Matematica în spatele acestei estimări este oarecum simplă: creierul omenesc are aproximativ 100 de miliarde de neuroni. Fiecare dintre aceşti neuroni poate realiza în jur de 1.000 de legături, ceea ce reprezintă aproximativ 1.000 de potenţiale sinapse, responsabile în mare măsură cu stocarea datelor. Dacă se înmulţesc cei 100 de miliarde de neuroni cu cele de 1.000 de legături cu care fiecare dintre ei le poate crea se obţin 100 de trilioane de puncte de date (sau 100 de terabytes de informaţie).

Cu toate astea, cercetătorii recunosc că estimarea aceasta este oarecum simplistă. Se pleacă de la premiza că fiecare sinapsă găzduieşte un bit de informaţie, însă lucrul acesta nu este întotdeauna valabil.

Un lucru este cert: ideea că oamenii folosesc doar 10 % din capacitatea creierului este un mit. Informațiile pot fi stocate în orice parte a creierului.

În timp ce unii futuriştii cred că computerele au devenit de două ori mai   puternice la fiecare doi ani, şi se va putea dezvolta un calculator mai puternic decît creierul uman, în cîteva decenii, nu este clar dacă aceste calculatoare vor fi potrivite pentru vînzare.

Creierul are o eficientă energetică deosebită, care funcţionează la 12 Wt. Pentru ca să lucreze un calculator la aceeaşi capacitate ca creierul uman ar necesita un gigawatt de energie, ceea ce nu este deloc practic.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
389 locuitori

Buzdugeni este un sat din cadrul comunei Burlăneşti, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 22 km de orașul Edineţ, la 28 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 389 de oameni. Satul Buzdugeni este menționat documentar la 29 aprilie 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.