Savanții au demonstrat că Universul are un început
Foto: i.obozrevatel.ua |
Poate că nu explozia Big Bang este evenimentul care a declanşat crearea lumii, dar noi calcule ale fizicienilor sugerează faptul că totuşi este nevoie de un declanşator cosmic. Aşadar, vor putea fizicienii să evite includerea unui "moment al creaţiei" în teoriile lor sau nu?
O ipoteză sugerează că Universul nu este etern, resuscitînd întrebarea spinoasă cu privire la modul în care se poate "pune în mişcare" cosmosul fără intervenţia unui creator supranatural.
Cosmologii Audrey Mithani și Alexandr Vilenkin de la Universitatea Tufts din Boston au prezentat calculele referitoare la matematica eternității, relatează gizmodo.com.
Ideea unui univers etern încă se menţine pe o poziţie puternică. O altă opţiune este un univers ciclic, în care explozia iniţială, Big Bang-ul, nu reprezintă începutul, ci mai degrabă un ricoşeu care a urmat unui univers prăbuşit anterior. Universul se repetă în cicluri infinite de explozii de tip Big Bang şi Big Crunch, fără un început anume. Universul ciclic are ”un farmec poetic şi te face să te gîndeşti la Phoenix”, afirmă Vilenkin. Cu toate acestea, cînd a analizat ce înseamnă acest lucru pentru dezordinea Universului, din nou calculele nu au corespuns.
Dezordinea se amplifică odată cu trecerea timpului. Deci, după fiecare ciclu, dezordinea din Univers trebuie să se amplifice. Dar dacă a avut loc un număr infinit de cicluri, Universul pe care îl locuim acum ar fi trebuit să fie într-o stare de maximă dezordine. Un asemenea univers ar fi neinteresant şi fără caracteristici şi în mod definit lipsit de asemenea entităţi complicate cum sunt stelele, planetele şi fizicienii – nimic asemănător cu ce vedem în jurul nostru.
O modalitate de a depăşi această dificultate este propunerea că Universul devine mai mare cu fiecare ciclu. În acest caz cantitatea de dezordine per unitate de volum nu se amplifică, deci nu atinge maximul. Dar Vilenkin a descoperit că acest scenariu cade pradă aceluiaşi argument matematic al inflaţiei eterne: dacă Universul continuă să se mărească, trebuie să fi început de undeva.
Vilenkin lansează o ipoteză mai puţin cunoscută, potrivit căreia cosmosul a existat dintotdeauna într-o stare statică numită ou cosmic. Acesta ”s-a spart” în cele din urmă, pentru a da naştere Big Bang-ului, conducînd la Universul extins de astăzi. La sfîrşitul anului trecut, Vilenkin şi studentul absolvent Audrey Mithani au arătat, înainte de toate, că acest ou nu ar fi putut totuşi să existe dintotdeauna, deoarece instabilităţile cuantice l-ar fi forţat să colapseze după o anumită perioadă de timp. Dacă, în schimb, s-a spart, conducând la explozia primordială, atunci acest lucru ar fi trebuit să se întâmple înainte de prăbuşire – şi prin urmare tot după o anumită perioadă de timp.
“Deci nici acesta nu reprezintă un candidat bun pentru susţinerea ideii unui univers fără început,“ conchide Vilenkin. ”Toate dovezile pe care le avem spun că Universul a avut un început.”
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1769
- Populația:
- 2240 locuitori
Podoimița este un sat din cadrul comunei Podoima din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Camenca și la 144 km de Chișinău. Populaţia satului Podoimița alcătuia 2 240 oameni în anul 2000. Satul Podoimița a fost menționat documentar în anul 1769.
Comentarii
(0)