27 aprilie 2012, 14:30 Caleidoscop views 3632
27 aprilie 2012, 14:30 Caleidoscop views 3632

Savanții au demonstrat că Universul are un început


Foto: i.obozrevatel.ua 

Poate că nu explozia Big Bang este evenimentul care a declanşat crearea lumii, dar noi calcule ale fizicienilor sugerează faptul că totuşi este nevoie de un declanşator cosmic. Aşadar, vor putea fizicienii să evite includerea unui "moment al creaţiei" în teoriile lor sau nu?
O ipoteză sugerează că Universul nu este etern, resuscitînd întrebarea spinoasă cu privire la modul în care se poate "pune în mişcare" cosmosul fără intervenţia unui creator supranatural.

Cosmologii Audrey Mithani și Alexandr Vilenkin de la Universitatea Tufts din Boston au prezentat calculele referitoare la matematica eternității, relatează gizmodo.com.

Ideea unui univers etern încă se menţine pe o poziţie puternică. O altă opţiune este un univers ciclic, în care explozia iniţială, Big Bang-ul, nu reprezintă începutul, ci mai degrabă un ricoşeu care a urmat unui univers prăbuşit anterior. Universul se repetă în cicluri infinite de explozii de tip Big Bang şi Big Crunch, fără un început anume. Universul ciclic are ”un farmec poetic şi te face să te gîndeşti la Phoenix”, afirmă Vilenkin. Cu toate acestea, cînd a analizat ce înseamnă acest lucru pentru dezordinea Universului, din nou calculele nu au corespuns.

Dezordinea se amplifică odată cu trecerea timpului. Deci, după fiecare ciclu, dezordinea din Univers trebuie să se amplifice. Dar dacă a avut loc un număr infinit de cicluri, Universul pe care îl locuim acum ar fi trebuit să fie într-o stare de maximă dezordine. Un asemenea univers ar fi neinteresant şi fără caracteristici şi în mod definit lipsit de asemenea entităţi complicate cum sunt stelele, planetele şi fizicienii – nimic asemănător cu ce vedem în jurul nostru.

O modalitate de a depăşi această dificultate este propunerea că Universul devine mai mare cu fiecare ciclu. În acest caz cantitatea de dezordine per unitate de volum nu se amplifică, deci nu atinge maximul. Dar Vilenkin a descoperit că acest scenariu cade pradă aceluiaşi argument matematic al inflaţiei eterne: dacă Universul continuă să se mărească, trebuie să fi început de undeva.

Vilenkin lansează o ipoteză mai puţin cunoscută, potrivit căreia cosmosul a existat dintotdeauna într-o stare statică numită ou cosmic. Acesta ”s-a spart” în cele din urmă, pentru a da naştere Big Bang-ului, conducînd la Universul extins de astăzi. La sfîrşitul anului trecut, Vilenkin şi studentul absolvent Audrey Mithani au arătat, înainte de toate, că acest ou nu ar fi putut totuşi să existe dintotdeauna, deoarece instabilităţile cuantice l-ar fi  forţat să colapseze după o anumită perioadă de timp. Dacă, în schimb, s-a spart, conducând la explozia primordială, atunci acest lucru ar fi trebuit să se întâmple înainte de prăbuşire – şi prin urmare tot după o anumită perioadă de timp.

“Deci nici acesta nu reprezintă un candidat bun pentru susţinerea ideii unui univers fără început,“ conchide Vilenkin. ”Toate dovezile pe care le avem spun că Universul a avut un început.”

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1453
Populația:
2407 locuitori

Şirăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Şirăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Şirăuţi este situat la o distanță de 3 km de oraşul Lipcani, 31 km de oraşul Briceni şi 250 km de  Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2407 oameni. Atestat documentar la 1453, satul Şirăuţi s-a aflat timp îndelungat în proprietatea mănăstirii Putna.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.