17 aprilie 2012, 09:55 Caleidoscop views 3704
17 aprilie 2012, 09:55 Caleidoscop views 3704

Facebook și Apple s-au aliniat împotriva internetului

Cofondatorul Google, Sergey Brin, a avertizat că libertatea de exprimare pe internet se află în cel mai mare pericol din ultimii 30 de ani şi că "forţe foarte puternice" s-au aliniat împotriva internetului, scrie Guardian.

Brin a spus că situaţia este foarte înfricoşătoare şi că el este foarte îngrijorat în ceea ce priveşte libertatea pe internet. Cofondatorul Google spune că principalele pericole care ameninţă libertatea de exprimare în online sunt: încercările guvernelor lumii de a controla cetăţenii, eforturile caselor de producţie de a opri piratarea, dar şi controlul strict pe care Facebook şi Apple îl exercită în ceea ce priveşte programele care pot rula pe platformele lor.

Cofondatorul Google spune că, în urmă cu cinci ani, nu credea că vreo ţară poate să restricţioneze accesul la internet pe o perioadă îndelungată. Acum, Brin recunoaşte că s-a înşelat. El se declară cel mai îngrijorat în ceea ce priveşte soarta internetului în China, Iran şi Arabia Saudită, unde guvernele fac tot posibil pentru a restricţiona accesul populaţiei în online.

Sergey Brin a făcut şi o declaraţie controversată: a spus că, în momentul de faţă, Facebook controlează internetul şi îl reglementează strict. Astfel, dacă Google nu ar fi existat, nici nu ar mai fi putut să apară în aceste condiţii, crede cofondatorul gigantului IT. "Facebook ia datele personale ale utilizatorilor din Gmail, de mai mulţi ani", a declarat Brin.

Cît despre Google, Brin a precizat că, periodic, compania este obligată să furnizeze datele utilizatorilor către părţi terţe şi, din cauza restricţiilor legislative, nici măcar nu îi poate anunţa pe aceştia. "Facem tot posibilul să protejăm datele. Ar fi bine dacă am avea o baghetă magică, pentru a ieşi de sub incidenţa legii americane", a conchis Brin.

Interviul cu cofondatorul Google face parte dintr-o campanie Guardian de intensificare a luptei împotriva cenzurii şi controlului pe internet. Sursa notează că în China, ţara cu cei mai mulţi utilizatori din lume, guvernul vrea să introducă "identificarea reală", cel mai probabil prin nume şi un cod personal, iar în Rusia bloggerii care postează împotriva preşedintelui Vladimir Putin sînt reţinuţi.

Activistul chinez Ai Weiwei crede că încercările guvernului de a controla internetul sunt sortite eşecului. "Nici în lumea reală, nici pe internet nu există ziduri între ţări. Canada, dacă vrea să trimită tancuri în SUA, o poate face fără să o oprească nimeni. Internetul nu poate fi controlat", a spus el.

Weiwei a lansat un atac dur la adresa industriei de divertisment, despre care spune că "s-a împuşcat în picior sau chiar mai rău", în momentul în care a ordonat închiderea site-urilor pirat.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1147 locuitori

Halahora de Sus este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Halahora de Jos,  Halahora de Sus, Chirilovca. Satul Halahora de Sus se află la o distanță de 15 km de oraşul Briceni, la 36 km de staţia de cale ferată Ocniţa şi la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1147 de oameni. Prima atestare documentară a satului Holohoreni din ţinutul Hotin datează din mai 1573.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.