06 aprilie 2012, 14:36 Caleidoscop views 3470
06 aprilie 2012, 14:36 Caleidoscop views 3470

În сinci ani am putea avea, din nou, mamuți


Foto: ru.tsn.ua 

Mamutul, o specie disparuta cu 10 000 de ani în urmă, ar putea fi readus la viață în cel mult cinci ani, grație unor importante progrese ale tehnologiei clonării, relatează Reuters.

Încercarile anterioare, din anii '90, de a recupera nucleele celulare din țesuturile epidermice și musculare recoltate de la mamuții descoperiți în permafrostul siberian, au eșuat din pricina faptului că acestea erau mult prea afectate de frigul extrem la care au fost supuse vreme de milenii.

Totuși, grație unei tehnici aplicate în premieră în 2008 de dr. Teruhiko Wakayama, de la Centrul Riken pentru Biologie Dezvoltabilă, s-a clonat cu succes un șoarece din celulele unui alt șoarece înghețat vreme de 16 ani.

Odată cu depășirea acestui obstacol, Akira Iritani, profesor al Universității Kyoto, își resuscitează campania de resurecție a speciilor decedate cu peste 5.000 de ani în urmă. Tot ce îi mai trebuie acum profesorului este o mostră de țesut moale de la un mamut înghețat.

După ce se va afla în posesia acesteia, va recolta nucleele sănătoase și le va insera intr-un ovul de elefant african, ce va acționa ca o mamă surogat pentru mamut. Se estimează ca aproximativ doi ani din acest moment vor mai fi necesari înainte de impregnarea unui pachiderm, urmați de încă o perioadă de circa 600 de zile de gestație.

Cercetătorul japonez și-a anunțat planurile de călătorie către Siberia în vara acestui an pentru a căuta mamuți în permafrost și a recupera de la aceștia țesut epidermic, țesut ce poate fi mic și de numai 3 cm pătrați. Dacă nu va avea succes în sondarea lui, omul de știință le va solicita cercetătorilor ruși să îi ofere o mostră din rezervele lor.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1529 locuitori

Ghetlova este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Noroceni, Ghetlova și Hulboaca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Orhei și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1529 de oameni. Satul Ghetlova a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.