IBM pregăteşte cel mai puternic supercomputer din lume
Gigantul american IBM va construi un nou supercomputer capabil să proceseze fluxul uriaş de informaţii ale viitorului telescop SKA (Square Kilometre Array), estimat la circa 1 exabit pe zi, adică de două ori volumul de date al internetului actual.
Contractul de 33 de milioane de euro a fost semnat de IBM cu ASTRON – Institutul olandez de radioastronomie – proiectul, botezat DOME, urmând să fie finalizat în următorii 5 ani. Viitorul supercomputer este crucial pentru funcţionarea telescop SKA, un proiect al unui consorţiu european, care va fi cel mai mare şi mai sensibil radiotelescop din lume, scrie Mashable.
Constând din până la 4.000 de antene radio distincte, răsfirate pe o suprafaţă cu un diametru de 3.000 de kilometri, SKA va fi operaţional abia în 2024 (lucrările vor începe în 2016), costurile totale fiind estimate la circa 1,5 miliarde de euro.
„SKA va putea detecta şi cele mai slabe şoapte radio ale stelelor şi galaxiilor formate la scurt timp după Big Bang. Va putea detecta şi undele gravitaţionale create de ciocnirea dintre găurile negre şi ar putea ajuta şi la descifrarea misterului energiei întunecate”, a explicat pentru BBC Focus profesorul Richard Schilizzi.
Cu o arie totală de colectare de circa 1 km², telescopul va genera un volum uriaş de date necesitând o putere de procesare care ar fi egală cu cea a mai multor milioane dintre cele mai bune computere actuale. „Dacă iei traficul zilnic actual de internet şi îl înmulţeşti cu 2 ajungi la volumul de date pe care le va colecta zilnic telescopul SKA”, afirmă Tom Engbersen, de la IBM Research-Zurich.
Pentru a face posibilă o astfel de performanţă, fără a consuma energie la niveluri la fel de mari, specialiştii IBM vor fi nevoiţi să inventeze arhitecturi de procesare cu totul noi, înainte de 2016-17, când vor începe lucrările la telescop.
„Va trebui să fim foarte creativi. Dacă am folosi modelele actuale de servere ar trebui să legăm mai multe milioane de servere, care ar necesita un spaţiu enorm şi un consum de energie atât de mare încât nici nu ne-am permite să le construim şi cu atât mai puţin să le operăm”, a explicat Ronanld Luijten.
Printre potenţialele soluţii se numără arhitectura 3D a cipurilor (în prezent, cipurile sunt aranjate doar în plan) şi tehnologia optică pentru legăturile dintre acestea.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1605
- Populația:
- 916 locuitori
Meşeni este un sat şi comună din raionul Rezina. Meşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Meșeni este situat la o distanță de 40 km de orașul Rezina și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 916. Satul Meșeni este menționat documentar la 27 aprilie 1605.
Comentarii
(0)