|
Plînsul bebelușului activează zone specifice din creierul mamei
Plînsul bebelușului activează în creierul mamei zone specifice legate de mișcare și de vorbire, potrivit unui amplu studiu dat publicității luni, care confirmă realitatea biologică a instinctului matern, potrivit AFP.
Potrivit cercetării, realizate în 11 țări și publicate în revista Academiei americane de științe (PNAS), o mamă care își aude copilul plângând va avea tendința să urmeze mereu același tip de comportament: să-l ia în brațe și să-i vorbească pentru a-l liniști.
Înțelegerea mecanismului acestor reacții la nivel cerebral ar putea permite identificarea factorilor de risc în cazurile de abuz față de copii, potrivit cercetătorilor din cadrul Institutului național american de sănătate (NIH), realizatorii acestui studiu.
Autorii studiului au analizat, cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN), legătura dintre comportamentul maternal și creier, la un grup de 684 de femei devenite mame pentru prima oară în Argentina, Belgia, Brazilia, Camerun, Franța, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Coreea de Sud și Statele Unite.
Interacțiunile dintre mame și copiii lor de cinci luni au fost observate și înregistrate pentru a vedea dacă acestea răspund plînsetelor copiilor prin afecțiune, distrîndu-i, hrănindu-i, schimbându-le scutecele, luându-i în brațe sau vorbindu-le.
Comparînd rezultatele imagistice cu cele ale altor grupuri de femei, cercetătorii au constatat, în plus, că tinerelor mame și celor care au mai mulți copii li se activează regiuni similare din creier atunci când copilul plânge.
Studiul constată că plînsetele activează, la cea mai mare parte dintre femei, o regiune cerebrală care guvernează mersul și vorbirea, precum și zonele frontale din creier dedicate limbajului și interpretării sunetelor.
''Aceste rezultate sugerează că gesturile mamelor, ca răspuns la plânsetele bebelușilor sunt bine programate în creier și comune tuturor culturilor'', este concluzia autorilor studiului.
Studiul de față vine în completarea altor cercetări care demonstrează că femeile și bărbații răspund diferit la plînsetele bebelușilor. Astfel, în timpul nopții, bărbații au tendința să audă mai puțin plânsetele copiilor, în comparație cu femeile care se ridică pentru a-i împăca.
Chiar dacă rolurile parentale au evoluat în ultimele decenii, studii recente spun că tot mamele sunt cele care, cel mai adesea, realizează muncile casnice și activitățile legate de copii.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1479
- Populația:
- 2783 locuitori
Moleşti este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Moleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2783 de oameni. Satul Moleşti a fost menționat documentar în anul 1479.
Comentarii
(0)