25 martie 2012, 10:35 Caleidoscop views 5165
25 martie 2012, 10:35 Caleidoscop views 5165

Poluarea fonica afectează plantele

Zgomotul  urban – cauzat mai ales de trafic și de activitățile legate de industrie –  are efecte si asupra plantelor și animalelor, producînd mutații în comportamentul lor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Carolina de Nord din Statele Unite.

Concluziile acestei cercetări arată că multe animale au învățat să se țină la distanță de haosul fonic căutînd zone mai linițtite în care să trăiască. Orice fel de relocare, însă, are impact asupra ecosistemului, creînd tulburări, avertizează cercetătorii americani.

Astfel, prin dispariția unor animale din anumite zone este afectată polenizarea, la nivelul răspîndirii semințelor, ceea ce are efecte negative asupra plantelor.

Și copacii au de suferit, mai ales cei aflați în creștere, în condițiile în care la unele specii trecerea de la puiet la copac matur poate dura chiar și cîteva decenii.

„Orice anomalie în comportamentul unei specii are efect de cascadă într-un ecosistem. Dacă este vorba de o specie chiar mai importantă într-un lanț de acțiuni și procese, putem avea schimbări la scară mare și efecte de lungă durată”, susține ecologistul Clinton Francis  de la Centrul National de Sinteze Evolutionare din Statele Unite, citat de  news.discovery.com.

Cele mai mari pericole pentru plante și animale rezidă în extinderea rețelelor de autostrăzi, a traficului aerian tot mai intens și a activităților din industrie. În locurile foarte zgomotoase, păsările își schimbă frecvența pe care cînta, pentru a se putea face auzite. Liliecii cu greu își mai găsesc hrana, iar broaștele au probleme în a-și localiza partenerii, potrivit studiului.

Mai mult, gaițele pitice, păsări foarte importante în diseminarea semințelor de pin, sînt sensibile la zgomot și caută locuri liniștite. Pentru că ele își schimbă frecvent locurile în care își fac cuiburi, numărul pinilor scade odată ce ele părăsesc un anumit habitat.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2440 locuitori

Nimereuca este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cerlina și Nimereuca. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Soroca și la 154 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2440 de oameni. Satul Nimereuca a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.